ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT   »   Uusia makuja ja lisäansioita mustatäplätokosta 
Uusia makuja ja lisäansioita mustatäplätokosta

Mustatäplätokko (Neogobius melanostomus) on Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta peräisin oleva kalalaji, joka on ihmisen toimien mukana levittäytynyt vieraslajina Euroopan ja Pohjois-Amerikan sisävesiin sekä Itämereen. Vuodesta 2005 sitä on tavattu myös Suomen rannikkovesissä. Mustatäplätokon runsastuminen rannikollamme uhkaa nykyisiä eliöyhteisöjä. Se kilpailee resursseista (mm. ravinto, elinympäristöt) alkuperäisten lajien kanssa. Sen leviämistä ei voida täysin estää, mutta se voitaisiin nähdä hyödyllisenä lajina, jonka kantoja voidaan säädellä taloudellisesti kannattavan kalastuksen kautta. 

Mustatäplätokko mainitaan kirjallisuudessa herkullisena talouskalalajina alkuperäisillä esiintymisalueillaan. Laji saattaa tulevaisuudessa muodostaa runsaita kantoja Suomen rannikolla, jolloin se voi muuttua kalastusta merkittävästi häiritseväksi ja vähäarvoiseksi sivusaaliiksi. Näin on käynyt Viron rannikolla, jossa vuosittaiset saalismäärät ovat jo useita satoja tonneja. Virossa ei ehditty tuotteistamaan mustatäplätokkoa ruokakalaksi ennen kantojen voimakasta kasvua, jolloin julkinen mielipide keskittyi pelkästään mahdollisiin ongelmiin, ei käyttömahdollisuuksiin ruokakalana. 

Mustatäplätokkoa on löytynyt viime vuosina enenevissä määrin ammattikalastajien pyydyksistä mm. Rauman edustalla. Jos kalat halutaan tuotteistaa ruokapöytien herkuiksi, eikä turkisrehuksi, nyt on selvitettävä oikeat pyydystyypit, pyyntialueet sekä kalankäsittely- ja jalostusmahdollisuudet. Pyynnille on luotava malli seurantamenetelmistä saalispotentiaalin arvioimiseksi. Osana tuotteistusta tulee luoda positiivista imagoa kalan mausta ja käytettävyydestä niin ravintolassa kuin kotona. Tavoitteena on siis tehdä mustatäplätokosta haluttu ruokakala ja tuoda ammattikalastajille lisäarvoa kalastusliiketoiminnassa.

Toteutusaika: 11.12.2018–31.10.2020

Mustatäplätokon käsittely -video 

Loppuraportti
Uusia makuja ja lisäansioita mustatäplätokosta – Loppuraportti


         


  
Kuva Juha Hyvärinen

Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.