ETUSIVU 
13.10.2017   
Luonnontuotteet talteen ja jalostukseen Lounais-Suomessa

Maanantaina 6.11.2017 klo 9.00–12.30 järjestetään 
Pyhäjärvi-instituuttissa (Sepäntie 7, Kauttuan Ruukinpuisto, Eura) 
info- ja keskustelutilaisuus luonnontuotteiden keruusta ja tuotteiden lisääntyneestä kysynnästä jalostuksessa ja ravintoloissa.
 
Luonto tarjoaa villiyrttejä ja monia muita luonnontuotteita, joille on kasvavaa kysyntää kuluttajien, ravintoloiden ja jalostavien yritysten suunnalla. Yhä useammin luonnontuotteita kysytään myös luomulaatuisina, erityisesti silloin kun tähdätään vientimarkkinoille. Raaka-aineiden saatavuus on kuitenkin keskeinen pullonkaula luonnontuotteisiin perustuvan yrittäjyyden ja tuotetarjonnan kasvulle.
 
Eurassa 6.11.2017 klo 9.00 järjestettävässä info- ja keskustelutilaisuudessa etsimme keinoja kehittää luonnontuotteiden keruuta ja tuotantoa erityisesti Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla. Raaka-ainetarpeita ja -ketjua eri näkökulmista tarkastelevien alustuksien jälkeen keskustelemme keinoista parantaa luonnontuoteraaka-aineiden saatavuutta jalostavien yritysten käyttöön.
 
Tilaisuuteen kutsutaan luonnontuotteiden keruusta ja jalostuksesta kiinnostuneita henkilöitä ja yrityksiä sekä alan kehittämisestä kiinnostuneita tahoja.
 
Tervetuloa mukaan!
 
Ohjelma
 
8.45    Tervetulokahvi
9.10    Tilaisuuden avaus
9.15    Esittäytyminen
9.30    Kehittyvää liiketoimintaa luonnontuotteista, raaka-ainetuotannon näkökulmia, Juha Rutanen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
9.50    Yritysnäkökulma luonnontuotteiden hankintaan, Petri Koivisto, Nordic Herbs Oy
10.10. Luomun ja luonnontuotealan kehittämistoimia ja mahdollisuuksia Satakunnassa, Johanna Pihala, Pyhäjärvi-instituutti
 
10.25  Tauko
 
10.35   Luomukeruualueiden perustamisen käytänteet, Eija Vuorela, Youngfour Oy
11.00   Miten luonnontuotteiden keruu sovitetaan yhteen metsätalouden kanssa? Tapio Nummi, Suomen Metsäkeskus
11.20   Kerääjän näkökulmia luonnontuotetoimintaan, Anna Nikkari
11.40   4H-järjestön toimintamalleja luonnontuotealalla, Anna-Kaisa Valaja, Suomen 4H-liitto
12.00   Luonnontuotealan kehittäminen – mitä seuraavaksi? Keskustelua ja verkottumista
12.20   Tilaisuuden yhteenveto ja päätös, Juha Rutanen
 
Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilun järjestämiseksi osallistujia pyydetään ilmoittautumaan torstaihin 2.11.2017 mennessä osoitteessa www.aitoluonto.fi/LUMOA/ajankohtaista.
 
Tilaisuuden järjestävät Luonnontuotteiden saatavuuden varmistaminen ja yhteistyömuodot -selvitys, valtakunnallinen luonnontuotealan koordinaatiohanke LUMOA, Lounais-Suomen metsäekosysteemipalvelut -hanke, Luomusertifioinnilla lisäarvoa -selvitys sekä Lisäarvoa yrttiviljelyyn -hanke.
 
Lisätietoja tapahtumasta antaa Juha Rutanen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, puh. 040 5737 568, juha.rutanen@helsinki.fi Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.