Poimulehdellä maustettu maa-artisokkakeitto
Poimulehden vähän ruohomaisen yrttinen aromi on aika herkkä, joten ruoanlaitossa se kannattaa yhdistää muiden herkkien ja miedohkojen makujen kanssa. Maa-artisokassa on aivan omanlainen makunsa ja poimulehti toimii hyvin makuparina sen kanssa. Poimulehti antaa maa-artisokkakeittoon miellyttävän yrttisen ja maanläheisen säväyksen ja kivan vihertävän sävyn.
Seuraavan reseptin poimulehdellä maustetusta maa-artisokkakeitosta on Satayrtti-hankkeelle tehnyt Liemi&Linssin Pasi Kuronen:
Neljälle alkuruoaksi
500 g maa-artisokkaa
200 g jauhoista perunaa
Vettä
30 g voita
1 dl kuohukermaa
1 tl kasvisfondia tai 1 kasviliemikuutio
3 rkl kuivattua poimulehteä
1 tl suolaa
- Pese maa-artisokat hyvin ja leikkaa multaiset kohdat pois. Maa-artisokkia ei tarvitse kuoria.
- Kuori perunat.
- Laita maa-artisokat ja perunat kattilaan ja lisää vettä niin että ne peittyvät. Keitä aivan kypsäksi.
- Kaada keitinvesi talteen.
- Soseuta sauvasekoittimella vain sen verran että saat karkeaa sosetta.
- Purista sose siivilän läpi toiseen kattilaan. Näin suurin osa maa-artisokan kuorista jää siivilään.
- Lisää kattilaan voi, kerma ja fondi/kasvisliemikuutio ja keitinlientä sen verran että keitto on paksua mutta sekoitettavaa.
- Kiehauta.
- Laita keitto tehosekoittimeen, lisää poimulehdet ja suola. Aja sileäksi.
- Lisää keitinlientä jos keitto on vielä liian paksua.
- Tarkista maku ja tarjoile.