Vaniljainen villivadelmapiirakka
Loppukesän ja alkusyksyn parasta antia ovat minusta villivadelmat. Ulkoa löytyy mustikoita, viinimarjoja ja sieniä, mutta ei vadelman makua voita mikään. Ja tänä vuonna vadelmia tosiaan löytyi metsistä! Osa vadelmista saattoi päätyä pakkaseenkin ja nyt talvella on parasta aikaa käyttää pakastimen herkkuja.
Tähän piirakkaan on käytetty parhaita villivadelmia salaisista vadelmapaikoista. Sitruunaa ei ole pakko käyttää, mutta se antaa paljon makua. Koska sitruunasta käytetään kuori, kannattaa valita luomusitruuna, jolloin kuoreen on päätynyt vähemmän torjunta-aineita.
Ainekset:
Pohja:
- 100 g voita
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl raastettua sitruunankuorta
- 2 rkl sitruunamehua
- öljyä tai voita vuoan vuoraamiseen
Täyte:
- noin 250 g villivadelmia
- 1,5 prk kermaviiliä tai creme fraichea
- 3 kananmunaa
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 100 g valkosuklaata
- 4 rkl vaniljakreemiä
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl tomusokeria
Valmistus:
- Lisää astiaan voi, vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe sekä raastettu sitruunankuori ja nypi taikina tasaiseksi muruksi. Lisää taikinaan sitruunamehu, ja painele murutaikina tasaiseksi palloksi.
- Voitele n. (ø25 cm) piirakkavuoka esim. voilla tai rypsiöljyllä. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
- Raasta noin 75g valkosuklaasta. Riko kulhoon kananmunat ja lisää sekaan creme fraiche, vaniljasokeri ja vaniljakreemijauhe. Siivilöi sekaan maissitärkkelys ja tomusokeri ja lisää raastettu valkosuklaa. Kaada täyte piirakkapohjan päälle.
- Ripottele päälle vadelmat ja laita uunin alatasolle 200 asteeseen. Paista noin puolituntia.
- Anna piirakan jäähtyä ja raasta päälle juustohöylällä loput valkosuklaasta.
- Nauti! Kyytipojaksi sopii maito tai kahvi tai kahvimaito.