Pizzakivipizza ja tomaattikastike
Pizzan tekeminen pitkän kaavan mukaan pizzakivellä voi olla aluksi haastavaa, ja hyvilläkin ohjeilla ja uunilla täytyy harjoitella muutaman kerran. Mutta kun pizzaa on kerran opetellut tekemään ”oikein” on se melko vaivatonta jatkossa, ja harjoittelu palkitaan. Jo ensimmäisellä kerralla saa varmasti herkullista pizzaa, vaikka taikinan käsittely ei vielä tulisikaan selkärangasta. Pizzan valmistukseen vaikuttaa hyvän taikinan lisäksi paljon uunin teho ja maksimilämpötila. Myös oikean uuniasetuksen löytämiseen voi mennä hetki. Kannattaa kuitenkin valita asetus, jolla uunin yläosasta tulisi mahdollisimman paljon lämpöä. Grillivastusta kannattaa ainakin kokeilla.
Tämän pizzan voi toteuttaa helpommin perus peltipizzana, mutta listaamiani täytteitä kannattaa silti kokeilla! Erityisesti parsa, pähkinät ja balsamicokastike ovat uusia pizzasuosikkejani. Päälle olen aina tykännyt laittaa tuoreita yrttejä, kuten rucolaa, oreganoa ja basilikaa.
Myös tomaattikastikkeen tekeminen on melko vaivatonta, mutta makua se parantaa paljon. Sillekin todella kannattaa antaa mahdollisuus. Kastikkeesta tulee herkullinen yksinkertaisesti sillä, että käyttää kuorittuja purkitettuja tomaatteja, ja tuoreita suomalaisia yrttejä. Aikaa tekemiseen ei mene kuin kymmenen minuuttia.
Pizzataikinan jauhoista osan voi korvata ruisjauhoilla, jolloin pohjan maku on vahvempi. Ruisjauhon määrä kannattaa kuitenkin pitää melko pienenä, sillä pizzataikinan sitkon tuo vaivaamisen lisäksi hyvät pizzajauhot. Pizzan reunat ovat hyviä sellaisenaan, mutta itse tykkään toisinaan syödä ne erikseen hyvän majoneesin tai muun kastikkeen kanssa.
pizzataikina (3kpl)
ainekset:
500 g pizzajauhoja (noin 100g voi korvata ruisjauhoilla)
3 dl vettä
2 tl suolaa
½ pss kuivahiivaa
valmistus:
- Lämmitä vesi, ja lisää joukkoon kuivahiiva. Sekoita suola jauhoihin.
- Sekoita kaikki ainekset, ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia käännellen. Vaivaat oikein, kun haluat viiden minuutin jälkeen lopettaa. Apuna voit käyttää myös yleiskonetta 😉
- Kun taikina on valmista, siinä pitäisi olla hyvä sitko. Se ei saa hajota käsiin ja taikinan pitää mieluummin venyä, kuin revetä. Taikinaa nostattaessa sitko paranee. Taikinan pitäminen jääkaapissa yön yli myös edesauttaa asiaa.
- Vaivaamisen jälkeen jaa taikina kuuteen yhtä suureen palloon ja voitele kuusi isoa muovipurkkia oliiviöljyllä.
- Ota käteesi noin teelusikallinen oliiviöljyä ja kääntele pizzataikinapalloa käsissäsi. Kuvittele käteesi paperinpala, jonka taitat aina puolet pienemmäksi, ja käännät sitten 90 astetta. Kääntele pizzapalloa noin 20 kertaa ja laita pallo sitten saumapuoli alaspäin muovipurkkiin ja kansi päälle. Toista kaikkien pallojen kohdalla. Jos teet pizzaa samana päivänä, jätä taikinat huoneenlämpöön. Muussa tapauksessa laita ne jääkaappiin, ja ota ne ulos noin 3 tuntia ennen valmistusta. Pizzataikinaa voi säilyttää myös pakastimessa, silloin se kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin, jotta se ehtii sulamaan.
tomaattikastike (noin kolmeen pizzaan)
ainekset:
1 tölkki kuorittuja purkkitomaatteja
1 tl suolaa
loraus oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1/3 ruukkua tuoretta oreganoa
1/3 ruukkua tuoretta basilikaa
valmistus:
- Kaada purkkien sisältö astiaan. Lisää joukkoon oliiviöljy, suola ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella tai käsin.
- Puolita valkosipulit ja lisää ne ja tuoreet yrtit kastikkeen sekaan. Sekoita.
- Anna maustua jääkaapissa mieluiten ainakin muutaman tunnin. Kastikkeen voi tehdä vaikka pari päivää ajoissa.
- Poista valkosipulinkynnet, kun alat valmistaa pizzaa.
pizza
tarvikkeet ja täytteet:
pizzakivi tai -rauta (voi käyttää myös molempia, silloin kivi alle, rauta päälle)
pizzalapio
jauhoja
taikinaa
tomaattikastiketta
parsaa
aurajuustoa
herkkusientä
kirsikkatomaattia
saksanpähkinöitä
balsamicosiirappi
oreganoa
basilikaa
valmistus:
- Ota taikinat pois jääkaapista noin 3 tuntia ennen pizzan tekemistä. Samana päivänä tehdyt huoneenlämmössä seisseet taikinat voi käyttää noin parin tunnin kuluttua niiden valmistamisesta.
- Laita pizzakivi uuniin mahdollisimman ylös ja laita uuni lämpenemään 250-275 asteeseen noin tunti ennen pizzan kypsentämistä. Mitä kuumempi uuni, sitä parempi.
- Poista tomaattikastikkeesta valkosipulinkynnet ja pilko ja valmistele pizzatäytteet.
- Jauhoita pöytä ja kaada ensimmäinen taikina sen päälle. Kääntele venytellen taikinaa puolelta toiselle ja varmista, ettei taikina tartu kiinni tasoon. Pidä siis huoli, että jauhoja on tarpeeksi, mutta ei liikaa. Jauhoja voi joutua lisäämään pöydälle kesken taikinan kääntelyn. Kun pizza alkaa olla oikean kokoinen, siirrä se jauhotetun pizzalapion päälle ja venytä vielä sopivan kokoiseksi. Jos taikinaan tulee reikä, ota reunasta pala taikinaa ja paina se yhdellä painalluksella reikäkohtaan. Varo, ettei taikina tässäkään jää kiinni tasoon. Yritä pitää pizzan reunat paksuina, äläkä koskaan kaulitse taikinaa.
- Kasaa pizzan päälle ensin tomaattikastike, sitten juusto ja lopuksi muut täytteet. Älä levitä tomaattikastiketta ihan reunoille asti. Halutessaan pizzan paksuksi jätetyt reunat voi voidella oliiviöljyllä. Pizzatäytteistä ainakin mozzarella, yrtit, ilmakuivattu kinkku sekä pähkinät ovat mielestäni parempia vasta uunin jälkeen lisättyinä.
- Ujuta pizza lapiolla uuniin ja ”huljuta” pizza pois lapion päältä. Pizza on valmis omassa uunissani 275 asteessa valmis noin kuuden minuutin kuluttua, mutta oikea valmistusaika kannattaa kellottaa ensimmäisellä pizzantekokerralla, sillä minuuttikin liikaa voi pizzakivipizzassa polttaa pizzan.
Tekemissäni pizzoissa täytteenä oli uunissa sieni, parsa, tomaatti ja juustot. Uunin jälkeen lisäsin balsamicosiirapin, pähkinät ja tuoreet yrtit.