PIHLAJANMARJA-OMENACHUTNEY
Pihlajanmarjan maun sanotaan olevan parhaimmillaan ensimmäisen pakkasen jälkeen. Jäätyminen poistaa marjoista karvautta ja kitkeryyttä. Ensimmäisiä pakkasia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä odottaa ennen pihlajanmarjojen käyttöön ottoa. Riittää kun laitat marjat pariksi tunniksi pakastimeen ennen käyttöä. Pihlajanmarja tarvitsee silti hieman makeutta kaverikseen. Omena on myös pihlajanmarjalle oiva makupari ja tässä reseptissä nämä asiat yhdistyvät. Tuloksena ihanan syksyinen makea lisäke, joka sopii niin pääruokien, kuin juustojen ja keksien kaveriksi. Pihlajanmarjat lisätään chutneyhin keittämisen puolivälissä, jotta sen rakenne ja kirpeys säilyy.
Resepti pihlajanmarja-omenachutneylle:
2-3 kpl (500 g) punaista omenaa esim. Jonagold
1 pieni punasipuli
1 valkosipulin kynsi
½ punainen chili, siemenet poistettuna
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
½ dl omenasiideriviinietikkaa
½ dl ruokosokeria
½ tl suolaa
1 kanelitanko
1 dl hillosokeria
1,5 dl (n. 80 g) pihlajanmarjoja
- Huuhtele tuoreet pihlajanmarjat ja laita 2 tunniksi pakastimeen
- Kuori ja kuutioi omenat
- Pilko punasipuli ja murskaa valkosipulin kynsi
- Laita omenakuutiot, sipuli ja valkosipuli kattilaan. Raasta joukkoon inkivääri.
- Lisää etikka, ruokosokeri, suola ja kanelitanko ja keitä miedolla lämmöllä 12 min.
- Lisää hillosokeri ja pihlajanmarjat ja keitä vielä 10 min.
- Laita puhtaaseen lasipurkkiin ja anna jäähtyä seuraavaan päivään.