Levätietoa


Mistä levän tunnistaa?
Mikroskooppisen pientä levää, eli oikeammin kasviplanktonia on vedessä aina ja jokaiseen aikaan vuodesta. Kesäaikaan puhetta on useimmin sinilevästä, mikä onkin ainoita myrkyllisyytensä vuoksi haitallisia leviä. Levää eli kasviplanktonia ei pidä sekoittaa vesikasvillisuuteen.

Sinilevä näkyy vedessä nimestään huolimatta veden vihreänä värinä. Kun vesi on väriltään vihreää, on todennäköistä, että siinä on levää. Kun leväkukinta kuolee, se nousee pintaan ja tällainen kuollut kukinta näyttääkin lateksimaalilautalta. Vanha ja kuollut sinilevä voi muuttua väriltään vihreästä jopa turkoosiksi.


Kuva: Levä näkyy vihreänä värinä vedessä.


Kuva: Kuollut leväkukinta näyttää vihreältä maalilta, eikä houkuttele uimaan.

Miksi leviä pitää varoa?
Osa sinilevälajeista on myrkyllisiä. Leväkukinta saattaa sisältää maksa- tai hermomyrkyllisiä lajeja ja sen vuoksi leväinen vesi voi olla myrkyllistä. Myrkkyjen aiheuttamat oireet vaihtelevat ihoärsytyksestä vakaviin myrkytysoireisiin. Silmämääräisesti havainnoiden leväkukinnasta ei voi sanoa onko se myrkyllinen vai ei.

Mitä levävedellä ei saa tehdä?
Leväistä vettä ei tule käyttää pesuvetenä, juomavetenä eikä ruoanlaitossa. Vettä ei myöskään saa heittää kiukaalle. Leväisessä vedessä uimisen jälkeen kannattaa iho huuhdella puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Uidessa tulee välttää veden joutumista suuhun tai silmiin. Lapsia tai kotieläimiä ei pitäisi päästää leväiseen veteen.

Lisää tietoa levistä ja ajankohtainen levätilanne:
www.ymparisto.fi/levatilanne