ETUSIVU 
8.4.2021   
Satakunnan ruokaketju vahvistaa edelläkävijyyttään

Pyhäjärvi-instituutti käynnistää Green future of Satakunta -hankkeen yhteistyössä elintarvikeyritysten kanssa.

Satakuntalaiset tuottajat ja yritykset ovat suomalaisen ruokaketjun kehittämisen kärjessä. Alan edelläkävijyys vaatii nopeaa reagointia markkinoiden muutoksiin ja jatkuvaa kehittämistyötä, jossa haetaan uusia, tutkimustietoon pohjautuvia ilmastokestäviä käytännön ratkaisuja. Green future of Satakunta -hanke kokoaa yhteen sekä isoja, että pienempiä toimijoita kehittämään uusia toimintatapoja kukkakaalin, palkokasvien, salaatin ja yrttien tuotantoketjuihin.

Kukkakaalin tuotanto Suomessa teollisessa mittakaavassa ei ole nykymenetelmin kustannustehokasta ja Green future pyrkii kehittämään ja nykyaikaistamaan koko tuotantoketjua. Keskiössä ovat mm. lajikevalinnat sekä kukkakaalien esikäsittely. Palkokasveista esimerkiksi kikhernettä voitaisiin viljellä Suomessa enemmän. ”Kotimaisten raaka-aineiden käyttöasteemme on jo nyt erittäin korkea. Kehittämällä kukkakaalin ja palkokasvien tuotantoa saamme käyttöömme entistäkin enemmän kotimaista raaka-ainetta”, kertoo Apetit Oyj:n toimitusjohtaja Esa Mäki.

Green futuressa pilotoidaan myös kerros- eli vertikaaliviljelyä. Mäkitalon Maistuvat Oy on Eurassa toimiva uusi yritys, joka tekee salaattisekoituksia suurkeittiöille. Yrityksen tavoitteena on tuottaa osa raaka-aineistaan kerrosviljelymenetelmin, vanhoja teollisuusrakennuksia hyödyntäen. Vertikaaliviljelyn etuina ovat mm. viljelyn pieni pinta-alatarve ja kasvihuonetuotantoa maltillisemmat lämmityskulut. Tarvittava laitteisto kerrosviljelytestiin tulee niin ikään euralaiselta Novarbo Oy:ltä. Lisäksi mukana on kasvihuoneviljelyä pitkään tehnyt Härkälän Puutarha Oy, josta mm. tulevat testin lisäysmateriaalit. Mäkitalon Maistuvat Oy:n Esa Mäkitalo painottaakin, että yritykselle on ollut alusta asti tärkeää tehdä yhteistyötä alueella jo toimivien tuottajien kanssa.

Yrteistä laventelin, rosmariinin ja nokkosen peltoviljelyä kehitetään Suomen olosuhteisiin sopivaksi. ”Nokkoseen liittyy valtavaa potentiaalia elintarvikekäytössä ja sen menekki kasvaa myynnissämme vuosi vuodelta. Laventelille olisi kysyntää ulkomailla asti”, toteaa avomaayrttien viljelyttäjänä ja tukkukauppiaana toimivan euralaisen Nordic Herbs Oy:n Petri Koivisto.

Liha-alan yhtiönä tunnettu HKScan Finland Oy lähti mukaan kasvistuotantoon keskittyvään hankkeeseen, vaikka sen toimenpiteet eivät kohdistu suoraan yhtiön nykyiseen toimintaan. ”Näemme, että pitkällä aikavälillä hankkeen toimenpiteet tukevat uutta ruokatalostrategiaamme”, kommentoi HKScan Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari Leija.

”Green future of Satakunta on hieno osoitus yhtiöiden halusta puhaltaa yhteen hiileen satakuntalaisen ruoantuotannon kehittämiseksi”, summaa Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja Teija Kirkkala. ”Ruokaketjun kehittymisellä on aina yllättävän suuria heijastusvaikutuksia aluetalouteen”, muistuttaa Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Marko Jori. Parhaimmillaan hankkeen tulokset johtavat mm. viljelykiertojen monipuolistumiseen, peltomaiden kasvukunnon parantumiseen, viljelijöiden ansaintamahdollisuuksien lisääntymiseen ja jopa kokonaan uusien tuotteiden ja työpaikkojen syntymiseen.

Satakunnan ELY-keskuksen rahoittamaa Green future of Satakunta -hanketta koordinoi Pyhäjärvi-instituutti ja hankkeessa yhteistyössä mukana ovat Apetit Oyj, HKScan Finland Oy, Mäkitalon Maistuvat Oy ja Nordic Herbs Oy.

Lisätietoja:
Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja
Teija Kirkkala, 050 343 0432

Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö
Marko Jori, 050 380 1621

      

   

   
     
     

 Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.