Pyhäjärvi-instituutin koulutushankkeessa perehdytään kotieläintilojen kestävyyskysymyksiin. Suomalainen kotieläintuotanto on koko valtakunnan huoltovarmuuden ja omavaraisuuden keskiössä eivätkä viime vuodet ole olleet helppoja suomalaiselle kotieläintuotannolle. Maatalouden muuttuva toimintaympäristö ja toisaalta maatalouden ympäristövaikutukset, sekä positiiviset että negatiiviset, ovat nousseet merkittävään asemaan yhteiskunnan monissa keskusteluissa. Toisaalta ilmastonmuutos ja sään äärevät olosuhteet lisäävät alkutuotannon haasteita.
Ilmastonmuutoksen ja luontokadon ehkäiseminen on erittäin tärkeää tulevaisuuden ruokaketjun kannalta. Vastuullisuus ja ekologisuus tulevat vaikuttamaan laajasti kotieläintilojen toimintaedellytyksiin tulevaisuudessa. Kotieläintilat tarvitsevat laajaa tietoa ja ymmärrystä päästöjen hillinnästä ja vastuullisuudesta sekä niiden vaikutuksista tilan toimintaan ja sille tuleville vaatimuksilla lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
Koulutushankkeessa koulutetaan kotieläintuottajia edellä mainituista vastuullisuusasioista. Teemoina mm. ilmasto- ja vesistöpäästöjen hillintä, monimuotoisuuden edistäminen, maan kasvukunto, vesien hallinta, eläinten hyvinvointi sekä rehuketjun kehittäminen. Koulutukset tapahtuvat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Alueilla järjestetään tuotantosuuntakohtaisia koulutuksia, kaikille yhteisiä koulutuksia sekä pellonpiennartilaisuuksia.
Koulutusten avulla kotieläintuottajille tuodaan tietoa vaikuttavista toimenpiteistä sekä toimintaympäristön muutoksista. Uudella osaamisella ja syvemmällä ymmärryksellä tilojen on mahdollista lähteä kehittämään tilan toimintaa osana vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää arvoketjua, jossa tilojen toiminta on kannattavaa ja ne ovat edelleen osana tulevaisuuden ruokaketjuja.
Hankkeen kohderyhmä on hankemaakuntien sika-, broileri- ja lihanautatuottajat sekä muut viljelijät. Koulutustilaisuudet ovat avoimia kaikille alkutuottajille.
Hankkeen päätoteuttajana toimii Pyhäjärvi-instituutti ja yhteistyötahona HKFoods Finland Oy.
Koulutussuunnitelma:
Koulutustilaisuus | Ajankohta | Sijainnit ja tarkempi ajankohta |
---|---|---|
Ilmastokestävä ja vastuullinen lihantuotanto, yhteiskoulutus | Kevät 2025 | Varsinais-Suomi 24.3. klo 10-15 Sarka-museo, Loimaa Satakunta 4.4. klo 10-15 Sytytin, Rauma Pohjois-Savo 7.4. klo 10-15 Kunnonpaikka, Siilinjärvi |
Pellonpiennartilaisuus | Kesä 2025 | Varsinais-Suomi Satakunta Pohjois-Karjala |
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset | Syksy 2025 | Varsinais-Suomi sika nauta broileri Satakunta sika nauta broileri Pohjois-Savo sika nauta broileri |
Ilmastokestävä ja vastuullinen lihantuotanto, yhteiskoulutus | Syksy 2025 | Varsinai-Suomi Satakunta Pohjois-Savo |
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset | Kevät 2026 | Varsinais-Suomi sika nauta broileri Satakunta sika nauta broileri Pohjois-Karjala sika nauta broileri |