Ilmastokestävä ja vastuullinen lihantuotanto-koulutushanke

Suomalainen kotieläintuotanto on koko valtakunnan huoltovarmuuden ja omavaraisuuden keskiössä. Maatalouden muuttuva toimintaympäristö ja toisaalta maatalouden ympäristövaikutukset, sekä positiiviset että negatiiviset, ovat nousseet merkittävään asemaan yhteiskunnan monissa keskusteluissa. Toisaalta ilmastonmuutos ja sään äärevät olosuhteet lisäävät alkutuotannon haasteita. Pyhäjärvi-instituutin koulutushankkeessa perehdytäänkin kotieläintilojen kestävyyskysymyksiin. Hankkeen teemat ovat ajankohtaisia: ilmasto- ja vesistöpäästöjen hillintä, monimuotoisuuden edistäminen, maan kasvukunto, vesien hallinta, eläinten hyvinvointi sekä rehuketjun kehittäminen tilan talous ja kannattavuuden näkökulmat huomioiden. Hankkeessa järjestetään kolmenlaisia koulutuksia, joista yhdessä muodostuu ”Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja” -koulutuskokonaisuus. Koulutukset tapahtuvat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla.

Hankkeen kohderyhmä on hankemaakuntien sika-, broileri- ja lihanautatuottajat sekä muut viljelijät. Koulutustilaisuudet ovat avoimia kaikille alkutuottajille.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Pyhäjärvi-instituutti ja yhteistyötahona HKFoods Finland Oy.

Koulutuskokonaisuus: Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja

Koulutuskokonaisuudessa järjestetään kolmenlaisia koulutustilaisuuksia: kaikille tuotantosuunnille yhteisiä tilaisuuksia ja tuotantosuuntakohtaisia (lihanauta, broileri, sika) koulutuksia. Lisäksi järjestetään pellonpiennar-tilaisuuksia, jotka ovat myös suunnattu kaikille tuotantosuunnille.

Muuttuvan maatalouden tulevaisuus kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja -koulutuskokonaisuus koostuu viidestä koulutuksesta:

Pellonpiennartilaisuudessa (1 koulutus) käsitellään käytännönläheisesti kestävää viljelyä ja se sopii aiheiltaan kaikille tuotantosuunnille. Tilaisuudet järjestetään vain läsnätilaisuuksina. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua kesällä 2025 Varsinais-Suomessa, Satakunnassa tai Pohjois-Karjalassa.

Maatalous murroksessa – ruokaa ja ratkaisuja? (2 koulutusta), joka sopii kaikille tuotantosuunnille ja johon voit osallistua läsnä tai etänä. Koulutuksen ensimmäinen ja toinen osa järjestetään kolmena eri ajankohtana syksyllä 2025.

Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset (2 koulutusta), jotka keskittyvät erityisesti lihanauta-, broileri- ja sikatuotannon erityiskysymyksiin. Koulutuksiin ei voi osallistua etänä.

        • Broilerintuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 Varsinais-Suomessa ja osa 2 keväällä 2026 Satakunnassa.
        • Lihanautatuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 Satakunnassa tai Pohjois-Karjalassa ja osa 2 keväällä 2026 Satakunnassa tai Pohjois-Savossa.
        • Sikatuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 ja osa 2 keväällä 2026 Varsinais-Suomessa.

Osallistumalla kolmeen-viiteen erityyppiseen koulutukseen, saat ajantasaista tietoa maatalouden ajankohtaisista kysymyksistä ympäristöasioissa ja suorittamisesta myönnetään osallistumistodistus.

Koulutussuunnitelma:

KoulutustilaisuusAjankohtaSijainnit ja tarkempi ajankohta
PellonpiennartilaisuusKesä 2025Varsinais-Suomi
Satakunta
Pohjois-Karjala
Maatalous murroksessa - ruokaa ja ratkaisuja?
Osa 1 -koulutus
Syksy 2025Varsinais-Suomi
Satakunta
Pohjois-Savo
Maatalous murroksessa - ruokaa ja ratkaisuja?
Osa 2 -koulutus
Syksy 2025Varsinai-Suomi
Satakunta
Pohjois-Savo
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset
Osa 1 -koulutus
Syksy 2025Varsinais-Suomi
broileri
sika

Satakunta
lihanauta

Pohjois-Karjala
lihanauta
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset
Osa 2 -koulutus
Kevät 2026Varsinais-Suomi
sika

Satakunta
broileri
lihanauta

Pohjois-Savo
lihanauta
Koulutustaulukkoa päivitetään koulutusten ajankohtien tarkentuessa.