Suomalainen kotieläintuotanto on koko valtakunnan huoltovarmuuden ja omavaraisuuden keskiössä. Maatalouden muuttuva toimintaympäristö ja toisaalta maatalouden ympäristövaikutukset, sekä positiiviset että negatiiviset, ovat nousseet merkittävään asemaan yhteiskunnan monissa keskusteluissa. Toisaalta ilmastonmuutos ja sään äärevät olosuhteet lisäävät alkutuotannon haasteita. Pyhäjärvi-instituutin koulutushankkeessa perehdytäänkin kotieläintilojen kestävyyskysymyksiin. Hankkeen teemat ovat ajankohtaisia: ilmasto- ja vesistöpäästöjen hillintä, monimuotoisuuden edistäminen, maan kasvukunto, vesien hallinta, eläinten hyvinvointi sekä rehuketjun kehittäminen tilan talous ja kannattavuuden näkökulmat huomioiden. Hankkeessa järjestetään kolmenlaisia koulutuksia, joista yhdessä muodostuu ”Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja” -koulutuskokonaisuus. Koulutukset tapahtuvat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla.
Hankkeen kohderyhmä on hankemaakuntien sika-, broileri- ja lihanautatuottajat sekä muut viljelijät. Koulutustilaisuudet ovat avoimia kaikille alkutuottajille.
Hankkeen päätoteuttajana toimii Pyhäjärvi-instituutti ja yhteistyötahona HKFoods Finland Oy.
Koulutuskokonaisuus: Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja
Koulutuskokonaisuudessa järjestetään kolmenlaisia koulutustilaisuuksia: kaikille tuotantosuunnille yhteisiä tilaisuuksia ja tuotantosuuntakohtaisia (lihanauta, broileri, sika) koulutuksia. Lisäksi järjestetään pellonpiennar-tilaisuuksia, jotka ovat myös suunnattu kaikille tuotantosuunnille.
Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja -koulutuskokonaisuus koostuu viidestä koulutuksesta:
Pellonpiennartilaisuudessa (1 koulutus) käsitellään käytännönläheisesti kestävää viljelyä ja se sopii aiheiltaan kaikille tuotantosuunnille. Tilaisuudet järjestetään vain läsnätilaisuuksina. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua kesällä 2025 Varsinais-Suomessa, Satakunnassa tai Pohjois-Karjalassa sekä kesällä 2026 Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa.
Maatalous murroksessa – ruokaa ja ratkaisuja? (2 koulutusta), joka sopii kaikille tuotantosuunnille ja johon voit osallistua läsnä tai etänä. Koulutuksen ensimmäinen ja toinen osa järjestetään kolmena eri ajankohtana syksyllä 2025. Vuonna 2026 ensimmäinen osa järjestetään keväällä 2026 ja toinen osa syksyllä 2026 kolmena eri ajankohtana.
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset (2 koulutusta), jotka keskittyvät erityisesti lihanauta-, broileri- ja sikatuotannon erityiskysymyksiin. Koulutuksiin ei voi osallistua etänä.
- Broilerintuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 Varsinais-Suomessa ja osa 2 keväällä 2026 Satakunnassa. Vuonna 2026 syksyllä osa 1 järjestetään Varsinais-Suomessa ja osa 2 Satakunnassa.
- Lihanautatuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 Satakunnassa tai Pohjois-Karjalassa ja osa 2 keväällä 2026 Satakunnassa tai Pohjois-Savossa. Vuoden 2026 koulutusajankohdat tarkentuvat.
- Sikatuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 ja osa 2 keväällä 2026 Varsinais-Suomessa. Lisäksi vuonna 2026 syksyllä järjestetään osa 1 Satakunnassa ja osa 2 Varsinais-Suomessa.
Osallistumalla kolmeen-viiteen erityyppiseen koulutukseen, saat ajantasaista tietoa maatalouden ajankohtaisista kysymyksistä ja suorittamisesta myönnetään osallistumistodistus. Alla olevaan taulukkoon on kerätty päivämäärät ja paikat koulutuksille.
Koulutussuunnitelma:
Koulutustilaisuus | Ajankohta | Sijainnit ja tarkempi ajankohta |
---|---|---|
Pellonpiennartilaisuus | 17.6.2025 19.6.2025 klo 14-16 | Liperi Kytömaanhaara 354, Loimaa Eura |
Maatalous murroksessa - ruokaa ja ratkaisuja? Osa 1 -koulutus | 14.10.2025 15.10.2025 22.10.2025 | Pohjois-Savo Satakunta Varsinais-Suomi |
Maatalous murroksessa - ruokaa ja ratkaisuja? Osa 2 -koulutus | 28.10.2025 29.10.2025 30.10.2025 | Pohjois-Karjala Satakunta Varsinais-Suomi |
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset Osa 1 -koulutus | 20.11.2025 25.11.2025 | Varsinais-Suomi broileri sika Satakunta lihanauta Pohjois-Karjala lihanauta |
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset Osa 2 -koulutus | 22.1.2026 20.1.2026 | Varsinais-Suomi sika Satakunta broileri lihanauta Pohjois-Savo lihanauta |