Ilmastokestävä ja vastuullinen lihantuotanto-koulutushanke

Suomalainen kotieläintuotanto on koko valtakunnan huoltovarmuuden ja omavaraisuuden keskiössä. Maatalouden muuttuva toimintaympäristö ja toisaalta maatalouden ympäristövaikutukset, sekä positiiviset että negatiiviset, ovat nousseet merkittävään asemaan yhteiskunnan monissa keskusteluissa. Toisaalta ilmastonmuutos ja sään äärevät olosuhteet lisäävät alkutuotannon haasteita. Pyhäjärvi-instituutin koulutushankkeessa perehdytäänkin kotieläintilojen kestävyyskysymyksiin. Hankkeen teemat ovat ajankohtaisia: ilmasto- ja vesistöpäästöjen hillintä, monimuotoisuuden edistäminen, maan kasvukunto, vesien hallinta, eläinten hyvinvointi sekä rehuketjun kehittäminen tilan talous ja kannattavuuden näkökulmat huomioiden. Hankkeessa järjestetään kolmenlaisia koulutuksia, joista yhdessä muodostuu ”Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja” -koulutuskokonaisuus. Koulutukset tapahtuvat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla.

Hankkeen kohderyhmä on hankemaakuntien sika-, broileri- ja lihanautatuottajat sekä muut viljelijät. Koulutustilaisuudet ovat avoimia kaikille alkutuottajille.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Pyhäjärvi-instituutti ja yhteistyötahona HKFoods Finland Oy.

Koulutuskokonaisuus: Muuttuvan maatalouden tulevaisuus – kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja

Koulutuskokonaisuudessa järjestetään kolmenlaisia koulutustilaisuuksia: kaikille tuotantosuunnille yhteisiä tilaisuuksia ja tuotantosuuntakohtaisia (lihanauta, broileri, sika) koulutuksia. Lisäksi järjestetään pellonpiennar-tilaisuuksia, jotka ovat myös suunnattu kaikille tuotantosuunnille.

koulutuskokonaisuus infografiikka

Muuttuvan maatalouden tulevaisuus kannattavuus, haasteet ja ratkaisuja -koulutuskokonaisuus koostuu viidestä koulutuksesta:

Pellonpiennartilaisuudessa (1 koulutus) käsitellään käytännönläheisesti kestävää viljelyä ja se sopii aiheiltaan kaikille tuotantosuunnille. Tilaisuudet järjestetään vain läsnätilaisuuksina. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua kesällä 2025 Varsinais-Suomessa, Satakunnassa tai Pohjois-Karjalassa sekä kesällä 2026 Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa.

Maatalous murroksessa – ruokaa ja ratkaisuja? (2 koulutusta), joka sopii kaikille tuotantosuunnille ja johon voit osallistua läsnä tai etänä. Koulutuksen ensimmäinen ja toinen osa järjestetään kolmena eri ajankohtana syksyllä 2025. Vuonna 2026 ensimmäinen osa järjestetään keväällä 2026 ja toinen osa syksyllä 2026 kolmena eri ajankohtana.

Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset (2 koulutusta), jotka keskittyvät erityisesti lihanauta-, broileri- ja sikatuotannon erityiskysymyksiin. Koulutuksiin ei voi osallistua etänä.

        • Broilerintuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 Varsinais-Suomessa ja osa 2 keväällä 2026 Satakunnassa. Vuonna 2026 syksyllä osa 1 järjestetään Varsinais-Suomessa ja osa 2 Satakunnassa.
        • Lihanautatuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 Satakunnassa tai Pohjois-Karjalassa ja osa 2 keväällä 2026 Satakunnassa tai Pohjois-Savossa. Vuoden 2026 koulutusajankohdat tarkentuvat.
        • Sikatuotannon koulutukset osa 1 järjestetään syksyllä 2025 ja osa 2 keväällä 2026 Varsinais-Suomessa. Lisäksi vuonna 2026 syksyllä järjestetään osa 1 Satakunnassa ja osa 2 Varsinais-Suomessa.

Osallistumalla kolmeen-viiteen erityyppiseen koulutukseen, saat ajantasaista tietoa maatalouden ajankohtaisista kysymyksistä ja suorittamisesta myönnetään osallistumistodistus. Alla olevaan taulukkoon on kerätty päivämäärät ja paikat koulutuksille.

Koulutussuunnitelma:

KoulutustilaisuusAjankohtaSijainnit ja tarkempi ajankohta
Pellonpiennartilaisuus17.6.2025
19.6.2025 klo 14-16
Liperi
Kytömaanhaara 354, Loimaa
Eura
Maatalous murroksessa - ruokaa ja ratkaisuja?
Osa 1 -koulutus
14.10.2025
15.10.2025
22.10.2025
Pohjois-Savo
Satakunta
Varsinais-Suomi
Maatalous murroksessa - ruokaa ja ratkaisuja?
Osa 2 -koulutus
28.10.2025
29.10.2025
30.10.2025
Pohjois-Karjala
Satakunta
Varsinais-Suomi
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset
Osa 1 -koulutus

20.11.2025
25.11.2025


Varsinais-Suomi
broileri
sika

Satakunta
lihanauta

Pohjois-Karjala
lihanauta
Tuotantosuuntakohtaiset koulutukset
Osa 2 -koulutus

22.1.2026


20.1.2026


Varsinais-Suomi
sika

Satakunta
broileri
lihanauta

Pohjois-Savo
lihanauta
Koulutustaulukkoa päivitetään koulutusten ajankohtien tarkentuessa.