Kotimainen kala on tärkeä proteiinien ja välttämättömien omega-3 rasvahappojen lähde. Ilmastonmuutos luo kuitenkin potentiaalisen uhan kalojen hyvälle ravintoarvolle, kalalajiston monimuotoisuudelle, järvien kalatuotannolle ja lopulta myös kalastuselinkeinolle. Aiemmat tutkimukset, Pyhäjärven pitkäaikainen kalastoseuranta sekä vuosina 2015–2020 kerätty alempien ravintoketjun tasojen rasvahappoaineisto ovat osoittaneet potentiaalisen, ravintoverkon laadusta johtuvan, mekanismin kalojen kannanvaihtelun takana. Ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt kuten vesien rehevöityminen ja tummuminen köyhdyttävät järvien ravintoverkkoa keskeisimpien ravintoaineiden suhteen, ja muuttavat kilpailutilannetta tiettyjen kalalajien välillä. Hankkeessa tutkitaan Pyhäjärven pitkäaikaisseurantojen sekä hankkeessa laajennettavan aineiston kautta muuttuvan ilmaston vaikutuksia järvien ravintoverkkoon ja kalatuotantoon sekä lisätään ymmärrystä, miten kalatalous ja paikalliset kala-alan toimijat voisivat näihin muutoksiin sopeutua.