Satakunta on Suomen keskeisimpiä viljelyalueita ja merkittävä osa kotimaisista kasviksista tuotetaan Satakunnassa. Viime aikoina kasvistuotannon merkittävimpiä haasteita ovat olleet kasvinsuojeluaineiden käyttöön liittyvät vähentämistavoitteet. Tähän mennessä viljelijät ovat pystyneet korvaamaan markkinoilta poistuneita kasvinsuojeluaineita vaihtelevasti. Korvaavina kasvinsuojelukeinoina on käytetty esimerkiksi muita kasvinsuojeluaineita ja mekaanisia kasvintuhoojien torjuntakeinoja.
Korvaavien menetelmien käyttö on usein haastavaa, sillä läheskään aina sellaista ei ole tarjolla tai sen teho on kannattavan kasvituotannon kannalta vähäinen. Vaarana on, että kasvinsuojelun vaikeutuessa tiettyjen tuotantokasvien viljely vähenee tai jopa loppuu kokonaan, kun toimivaa keinoa kasvintuhoojien torjumiseksi ei ole saatavilla. Kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämisen tavoitteena on saavuttaa viljelyn ympäristökestävyyteen liittyviä parannuksia ja hyötyjä. Vähentämistavoitteet ovat kuitenkin johtaneet viljelyn haasteiden lisääntymiseen, sillä esimerkiksi markkinoilta poistuville aineille harvoin on korvaajaa tiedossa tai edes olemassa. Kasvinsuojelun vaihtoehtoisten menetelmien kehittäminen ja käyttöönotto on tehtyyn ja suunnitteilla olevaan kasvinsuojeluaineiden käytön rajoittamiseen nähden myöhässä. Tämä haaste ja sen vaikutukset korostuvat kasveilla, joiden viljelyssä on paljon tuotantopanoksia kiinni, kuten avomaan kasviksilla.
Kasvistuotannon uudet kasvinsuojelumenetelmät -hankkeessa toteutetaan laaja kartoitus, jossa selvitetään uusien tai vähän hyödynnettyjen vaihtoehtoisten kasvinsuojelumenetelmien toimivuutta avomaan kasvistuotannossa. Kartoitustyön perusteella hankkeessa toteutetaan viljelypilotointeja uusilla menetelmillä tai aineilla, esimerkiksi kasvustorakennetta säätelemällä, biologisia menetelmiä hyödyntämällä ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä optimoimalla. Hankkeen tuloksena viljelijöiden käyttöön saadaan uusia kasvinsuojelumenetelmiä, joiden avulla viljelyssä on mahdollista paremmin sopeutua perinteisten kasvinsuojeluaineiden käytön rajoittamiseen. Lisäksi hankkeen tuloksena saadaan tietoa kasvistuotannon kasvinsuojelun kehittämistarpeista ja -keinoista pitkällä aikavälillä.