Yrtit ja niiden viljely linkittyvät moniin ajankohtaisiin ruoantuotannon ja kuluttamisen trendeihin. Kuluttajat arvottavat ekologisuuden ja terveellisyyden jatkuvasti korkeammalle ja tekevät ostopäätöksensä yhä useammin tuotannon kestävyyttä painottaen. Kotimaiset yrtit ovat ottaneet paikkansa tässä kehityskulussa ja yrttien myynti ja kulutus ovat viime vuosina kasvaneet. Erityisesti luonnon keruutuotteiden hyödyntämiseen liittyy arvoja, jotka ovat tiedostaville nykykuluttajille tärkeitä. Yrtit nähdään houkuttelevana osana terveellistä ruokavaliota – enenevässä määrin muutenkin, kuin vain kuuriluonteisina superfoodeina. Viljelijöille ja keruutuotealan toimijoille yrtit tarjoavat uusia ansaintamahdollisuuksia. Lisäksi yrttien viljelyllä voidaan mm. monipuolistaa viljelykiertoja ja peltoympäristöjen biodiversiteettiä.
Yrtteihin liittyvästä positiivisesta nosteesta huolimatta alalla on myös haasteita. Esimerkiksi Suomen kasvuolot ja viljelyn sekä keruun käsityövaltaisuus ovat seikkoja, jotka vaikuttavat kotimaisten yrttien kilpailukykyyn selvästi.
Jotta nykyisessä toimintaympäristössä voidaan toimia menestyksekkäästi, tulee yrtteihin liittyvän liiketoiminnan olla suunnitelmallista, laadukasta ja innovatiivista. Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa -koulutushankkeen tavoitteena on lisätä paikallisten yrttialan toimijoiden osaamista ja kilpailukykyä neljän pääteeman mukaisesti:
Yrttiviljelyn kannattavuus
Yrttien kuivausosaaminen
Viljeltyjen ja luonnonyrttien tislaus-, uutto- ja fermentointi
Yrttiketjun hygieeninen laatu
Hankkeen koulutuksilla edistetään taloudellisesti kannattavan yrttituotannon kehittymistä ja yrttiraaka-aineiden ensiluokkaista laadunhallintaa. Lisäksi hankkeen avulla kehitetään yrttialan toimijoiden osaamista lisäarvotuotteisiin liittyen.
Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa SATAYRTTI -hankkeessa toteutetaan yrttireseptikampanja syyskuun 2020 ja heinäkuun 2021 välisenä aikana. Reseptit kehitti Pasi Kuronen Liemi&Linssi Oy:stä. Reseptit julkaistaan kuukausittain hankkeen sivulla. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa (pyhajarviinstituutti) niin saat aina linkin uusimpaan reseptiin.
Tuoretta voikukan juurta voi käyttää samaan tapaan kuin mustajuurta. Tuoreet juuret pitää pestä hyvin ja kannattaa kuoria. Kuori lähtee helposti, kun juuria höyryttää ensin pari minuuttia ja laittaa juuret sen jälkeen jääveteen. Kuivattua voikukanjuurta käytetään monesti teen maustamiseen ja muinoin pula-aikana sitä käytettiin kahvin korvikkeena. Tässä reseptissä kuivatusta voikukanjuuresta syntyy ”jääkahvi”. Juomassa ei ole mitään kahviin viittaavaa, mutta maku on aivan kuin baristan tekemässä jäälattessa.
Kirvelissä on herkkä ja hienostunut maku, joka vivahtaa hieman anikseen ja fenkoliin. Kirvelin aromi tulee hämmästyttävän hyvin esiin tässä ohjeessa. Kirveli soseutetaan taikinan nesteeseen, jolloin maku saadaan hienosti esiin. Voit käyttää myös kuivattua kirveliä tai kuivattaa kirvelin itse, jauhaa se pölyksi ja lisätä taikinaan. Aromit saa vielä tuplattua, kun tekee näkkärien kaveriksi kirvelituorejuustolevitteen. Yhdistelmänä näkkäri ja kirvelituorejuusto räjäyttää makuhermot yrttisyydellään.
Lipstikka tunnetaan ehkä parhaiten ”lihakeitto-yrttinä”. Aromikkaasta lipstikasta on paljon muuhunkin. Se sopii mm. loistavasti vaalean kalan kanssa. Aivan täsmäkumppani lipstikalle on peruna. Lipstikka saa perunamuusin aivan uudelle tasolle ja lopputulos on supermaukas. Soseuta lipstikka voin joukkoon ja lisää muusiin, niin saat ihanan vihertävän muusin.
Ravinteikas nokkonen soveltuu mainiosti käytettäväksi suolaisissa ruoissa pinaatin tapaan, mutta se taipuu oivallisesti myös makeisiin luomuksiin. Nokkostäytekekseissä sekä keksien taikinaan, että täytteeseen on lisätty kuivattua nokkosta. Kekseissä maistuu lisäksi kaneli ja täytteen kruunaavat créme fraichen ja tuorejuuston yhdistelmä.
Pihlajanmarjan maun sanotaan olevan parhaimmillaan ensimmäisen pakkasen jälkeen. Jäätyminen poistaa marjoista karvautta ja kitkeryyttä. Ensimmäisiä pakkasia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä odottaa ennen pihlajanmarjojen käyttöön ottoa. Riittää kun laitat marjat pariksi tunniksi pakastimeen ennen käyttöä. Pihlajanmarja tarvitsee silti hieman makeutta kaverikseen. Omena on myös pihlajanmarjalle oiva makupari ja tässä reseptissä nämä asiat yhdistyvät. Tuloksena ihanan syksyinen makea lisäke, joka sopii niin pääruokien, kuin juustojen ja keksien kaveriksi. Pihlajanmarjat lisätään chutneyhin keittämisen puolivälissä, jotta sen rakenne ja kirpeys säilyy.
Poimulehden vähän ruohomaisen yrttinen aromi on aika herkkä, joten ruoanlaitossa se kannattaa yhdistää muiden herkkien ja miedohkojen makujen kanssa. Maa-artisokassa on aivan omanlainen makunsa ja poimulehti toimii hyvin makuparina sen kanssa. Poimulehti antaa maa-artisokkakeittoon miellyttävän yrttisen ja maanläheisen säväyksen ja kivan vihertävän sävyn.
Tämä luonnon oma ”salaatti” on monikäyttöinen tuote. Voikukan lehtiä voi laittaa salaatin joukkoon ihan sellaisenaan tai pyöräyttää viinietikassa ennen salaattiin lisäämistä. Siitä voi myös tehdä vinegretin salaatille. Voikukanlehti sopii erinomaisen hyvin myös peston raaka-aineeksi. Voikukan hieman karvas maku taittuu todella miellyttäväksi, kun lisäät peston joukkoon hieman hunajaa.
Aromaattinen kehäkukka sopii hyvin äyriäisille ja hyvin esim. juustoille. Kehäkukka on myös C-vitamiinipitoinen. Klassiseen skageniin kehäkukka tuo mukavaa mausteisuutta ja raikasta, kesäistä ulkonäköä. Jos haluat kaiken maun irti kehäkukasta, niin soseuta sen majoneesin joukkoon ennen katkarapujen lisäämistä.
Pihlajanmarjan happamahko maku sopii hyvin myös vinegrettiin. Tässä vinegretti-ohjeessa sherryviinietikka tuo makuun pehmeää etikkaisuutta ja fariinisokeri mukavaa paahteisuutta. Käytä tätä syksyistä ja ihanan väristä vinegrettiä maustamaan salaatti tai esim. paahdettuja juureksia. Kokeile vaikka uunissa paahdettujen punajuurten ja fetajuuston maustamiseen. Vinegretin kirpeyttä voi säädellä lisäämällä tai vähentämällä etikan määrää.
Inspiraation tähän annokseen sain vieraillessani villiyrttiguru Sami Tallbergin luona. Hänen signatuuriannoksensa on maailmankuulu ja taivaallisen herkullinen. Tämä oma versioni on muunnos tästä annoksesta. Vuohenputkessa on hieno aromi, joka tuo mieleen raikkaan metsän vehreyden. Se luovuttaa hienosti aromia ja myös kauniin vaaleanvihreää väriä pannacottaan massan keittämisen aikana. Lisäboostin annokselle antaa hunajaan soseutettu vuohenputki ja näin kesäinen ja herkullinen jälkiruoka on valmis!
Käytämme evästeitä sivustolla. Saat lisätietoja tutustumalla tietosuojakäytäntöihimme. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.