Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa – SATAYRTTI

Yrtit ja niiden viljely linkittyvät moniin ajankohtaisiin ruoantuotannon ja kuluttamisen trendeihin. Kuluttajat arvottavat ekologisuuden ja terveellisyyden jatkuvasti korkeammalle ja tekevät ostopäätöksensä yhä useammin tuotannon kestävyyttä painottaen. Kotimaiset yrtit ovat ottaneet paikkansa tässä kehityskulussa ja yrttien myynti ja kulutus ovat viime vuosina kasvaneet. Erityisesti luonnon keruutuotteiden hyödyntämiseen liittyy arvoja, jotka ovat tiedostaville nykykuluttajille tärkeitä. Yrtit nähdään houkuttelevana osana terveellistä ruokavaliota – enenevässä määrin muutenkin, kuin vain kuuriluonteisina superfoodeina. Viljelijöille ja keruutuotealan toimijoille yrtit tarjoavat uusia ansaintamahdollisuuksia. Lisäksi yrttien viljelyllä voidaan mm. monipuolistaa viljelykiertoja ja peltoympäristöjen biodiversiteettiä.

Yrtteihin liittyvästä positiivisesta nosteesta huolimatta alalla on myös haasteita. Esimerkiksi Suomen kasvuolot ja viljelyn sekä keruun käsityövaltaisuus ovat seikkoja, jotka vaikuttavat kotimaisten yrttien kilpailukykyyn selvästi.

Jotta nykyisessä toimintaympäristössä voidaan toimia menestyksekkäästi, tulee yrtteihin liittyvän liiketoiminnan olla suunnitelmallista, laadukasta ja innovatiivista. Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa -koulutushankkeen tavoitteena on lisätä paikallisten yrttialan toimijoiden osaamista ja kilpailukykyä neljän pääteeman mukaisesti:

  1. Yrttiviljelyn kannattavuus
  2. Yrttien kuivausosaaminen
  3. Viljeltyjen ja luonnonyrttien tislaus-, uutto- ja fermentointi
  4. Yrttiketjun hygieeninen laatu

Hankkeen koulutuksilla edistetään taloudellisesti kannattavan yrttituotannon kehittymistä ja yrttiraaka-aineiden ensiluokkaista laadunhallintaa. Lisäksi hankkeen avulla kehitetään yrttialan toimijoiden osaamista lisäarvotuotteisiin liittyen.

Yrttituotannon kehittäminen Satakunnassa SATAYRTTI -hankkeessa toteutetaan yrttireseptikampanja syyskuun 2020 ja heinäkuun 2021 välisenä aikana. Reseptit kehitti Pasi Kuronen Liemi&Linssi Oy:stä. Reseptit julkaistaan kuukausittain hankkeen sivulla. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa (pyhajarviinstituutti) niin saat aina linkin uusimpaan reseptiin.