Satakunnan luonnonvesien riittävyyden ja laadun huoltovarmuus (VesiVara)

Satakunnan luonnonvesien riittävyyden ja laadun huoltovarmuus (VesiVara) hanke edistää Satakunnan luonnonvesien vesihuoltovarmuutta ilmastonmuutokseen sopeutumisessa laadukkaan veden riittävyyden varmistamiseksi niin vesiympäristössä kuin väestön, elinkeinoelämän ja energiantuotannon toimintaedellytysten tarpeisiin. Luonnon ja yhteiskunnan ennakoidaan kohtaavan poikkeuksellisen nopea ilmaston lämpeneminen sekä vesiolojen ääri-ilmiöiden yleistyminen. Odotettavissa on, että valumien ja rankkasateiden määrät lisääntyvät ja toisaalta kuivat ajanjaksot yleistyvät. Veden lämpötilan odotetaan yleisesti nouseva ja veden laatu heikkenee. Vesiekosysteemien hyvinvointi ja vesivarojen käyttö ovat ennenkaikkea riippuvaisia veden määrästä ja laadusta. Haittojen minimoimiseksi vaaditaan suunnitelmallista sopeutumista, jotta voidaan turvata:

  • Laadukkaan veden riittävyys elinkeinotoiminnalle
  • Raakaveden laadun ylläpitäminen puhdistusprosesseja kehittämällä ja
  • Veden riittävä laatu ja määrä vesiekosysteemeille

Hankkeen toimenpiteet kohdistetaan Satakunann elinkeinoelämälle, kunnille, kuntayhtymille, maakunnan liitolle ja muille vesihuoltovarmuuden kannalta merkittäville alueellisille toimijoille. Lisäksi hankkeen kohderyhmänä on Satakunnan väestö, alueelliset yhteistyöryhmät sekä hankkeen tuloksia hyödyntävät korkeakoulut  ja muut tutkimusorganisaatiot.

Hanke on Pyhäjärvi-instituutin (pääkoordinaattori), Tutkimuskeskus Wanderin ja Prizztechin yhteistyöhanke.

Hankkeen toimet jaetaan neljään työpakettiin:

1. Virtaamaskenaariot muuttuvassa ilmastossa: Työpaketissa tehdään ilmastonmuutosskenaarioiden pohjalta tulkintaa ja vaikuttavuuden arviointia, miten mm. luonnonvedet tulevat riittämään suhteessa tarpeeseen. Työpaketissa keskitytään Eurajoen ja Kokemäenjoen vesistöjen alueelle siten, että tieto on hyödynnettävissä koko Satakunnan alueelle. Työtä tehdän asiantuntijoiden arvioiden perusteella, työpajoissa, viranomaisasiantuntijaryhmän kautta ja Eurajoen vesistön vedenkäyttäjien yhteistyöryhmässä. Tavoitteena on luoda varautumiseen liittyviä virtaamasimulointeja. Työpaketin vastuutahona toimii Pyhäjärvi-instituutti.

2. Juoma- ja talousvesi: Työpaketissa tarkastellaan talous- ja juomaveden riittävyyttä suhteessa tarpeeseen. Samalla tunnistetaan riskikohteita ja veden laadun muutoksia sekä tarkastellaan mahdollisuuksia riskien hallintaan esimerkiksi vedenkäsittelyä tehostamalla. Mukana tarkastelussa on erityisesti vesiosuuskunnat ja kiinteistöjen omat kaivot. Työpaketin kohderyhmänä on koko väestö ja ruokapalvelut Satakunnassa keskittyen Rauman seutukuntaan ja Kokemäenjoen vesistöalueeseen. Työpaketin vastuutahona toimii Tutkimuskeskus Wander.

3. Ekosysteemipalvelut: Työpaketissa selvitetään ilmastonmuutosskenaarioiden avulla luonnonvesien riittävyyttä ekosysteemin tarpeisiin. Lisäksi arvioidaan luonnonvesien laadun muutoksia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, tunnistetaan haasteita ja tehdään ratkaisuehdotuksia riskien hallintaan. Työpaketin kohdealueina ovat kalastukseen, virkistyskäyttöön ja matkailuun liittyvät ekosysteemipalvelut Eurajoen vesistöalueella. Toimet ovat hyödynnettävissä koko Satakunnan alueella. Työpaketin vastuutahona toimii Pyhäjärvi-instituutti.

vesivara logo

4. Teollisuuden prosessit mukaan lukien energiantuotanto: Työpaketissa selvitetään teollisuuden vedenkäytön määrää sekä mahdollisia tulevia tarpeita. Lisäksi selvitetään teollisuuden veden laadulle asettamia vaatimuksia ja miten veden laatu tai riittävyys sopeutuu eri ilmastonmuutosskenaarioihin. Työpajoissa tunnistetaan teollisuuden prosessien riskejä ja pohditaan keinoja varautua muutoksten aiheuttamiin riskeihin. Työpaketissa selvitetään, mitä mahdollisuuksia teollisuuden prosesseissa on huomioida vesihuoltovarmuus. Vastuutahoa työpaketissa on Prizztech.

Muiden organisaatioiden hankesivut:

Tutkimuskeskus Wander: https://www.samk.fi/hanke/satakunnan-luonnonvesien-riittavyyden-ja-laadun-huoltovarmuus-vesivara/

Prizztech: https://www.prizz.fi/kehittamisteemat/bio-ja-kiertotalous.html