Elintarvikejalostus

Pyhäjärvi-instituutti toimii tiiviissä yhteistyössä Satakunnan ja Pyhäjärviseudun elintarvikejalostusyritysten kanssa. Yhteistyössä pyritään ratkaisukeskeisesti löytämään keinoja ajankohtaisiin haasteisiin ja tuomaan uutta lisäarvoa koko ruoan tuotannon arvoketjuun maataloudesta kuluttajien lautasille asti.

Elintarvikejalostus

 
Satakunta on suomalaisten makuelämysten koti. Satakunnan laulu kiteyttää satakuntalaisuuden ytimen: Niin kauas kuin katse yli peltojen kantaa, siellä kaartaa taivon rantaa salo ja vedet niin siniset. Täällä yhä edelleen Satakunnan kansa, tyynnä kyntää aurallansa maata isien.

Satakunta on suomalaisen ruokaketjun monipuolinen edelläkävijä. Elintarvikejalostuksen vahva resilienssi pohjautuu monipuoliseen ja innovatiiviseen jalostusteollisuuteen sekä osaaviin ja alati kehittyviin alkutuottajiin raaka-ainetuotannon sopimusketjuissa. Erityisesti Rauman seutukuntaan on keskittynyt useita isoja yrityksiä niin kasvisten, siipikarjan, sokerin ja lihan jalostukseen. Isojen ja keskisuurten yritysten lisäksi Satakunnassa on paljon pieniä, erikoistuneita elintarvikejalostusyrityksiä, joiden tuotteita löytyy markettien lisäksi myös REKO lähiruokarinkien valikoimista.

Elämme mielenkiintoisia aikoja ruokaketjun tulevaisuuden haasteissa. Instituutti on ollut jo yli 30 vuotta mukana useiden yritysten kasvutarinassa aina yritysideasta ja yrityksen perustamisesta saakka. Edelleen yhdessä yritysten kanssa käydään säännöllisesti läpi koulutus- ja kehittämistarpeita. Näin pystymme nopeasti ja ketterästi tarjoamaan apua kiireellisiinkin haasteisiin. Usein eri kokoisten yritysten kanssa yhteistyössä nivoutuvat yhteen raaka-ainetuotannon ja prosessien tehostaminen kestävällä tavalla; raaka-ainetuotannossa minimoidaan kemikaalien käyttöä, jalostusprosesseissa ei tuhlata raaka-aineita tai vettä, fossiilisista polttoaineista siirrytään hallitusti ilmastoystävällisempiin ratkaisuihin. Yhteistyö voi olla suoraa asiantuntija-apua tai räätälöityä koulutusta yhdelle tai useammalle yritykselle.

Satakunta on suomalaisten makuelämysten koti. ‘Niin kauas kuin katse yli peltojen kantaa, siellä kaartaa taivon rantaa salo ja vedet niin siniset. Täällä yhä edelleen Satakunnan kansa, tyynnä kyntää aurallansa maata isien.’ Loitsuvoimista on siirrytty tutkimustietoon pohjautuviin uusiin ratkaisuihin ja käytännön sovelluksiin, joita instituutti pilotoi erilaisilla peltolohkoilla yhteistyössä kymmenien eri viljelijöiden kanssa. Satakunnassa puhdas lähiruoka on pyhä asia. Kotipellon kasvu antaa onnea niin pellolla raatajalle kuin meille kaikille kuluttajille lämpimällä kotiliedellä. Tutkimus, innovaatiot ja käytännön testatut sovellukset puristuvat meillä karhun kämmenen rutistuksessa sikses parhaaksi tulevaisuuden edelläkävijyyden ytimeksi.

Osaamisen ja asiantuntijuuden kasvu tuo mahdollisuuksia myös maakunnan ja kotimaan ulkopuolelta. Satakuntalaisia elintarvikkeita löytyy jokaisesta Suomen vähittäiskaupasta. Satakuntalaisia tuotteita viedään enenevissä määrin myös mm. Ruotsiin, Saksaan ja Aasiaan. Myös instituutin osaamista sekä elintarvike- että vesitalouden kehittämisen osalta on viety viime vuosina mm. Kiinaan ja Vietnamiin.