Varsinais-Suomella on keskeinen asema ruoan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa ja ruokaketjun vaikutus työllisyyteen ja talouteen maakunnassa on mittava. Monilla maa- ja puutarhatalouden tuotannon aloilla Varsinais-Suomen osuus maan tuotannosta on joko korkein tai korkeimpien joukossa. Ruoantuotannossa on jo nykyisin nähtävillä kysynnän ja tarjonnan haasteita, jotka tulevat korostumaan jatkossa myös ilmastonmuutoksen tuomien muutosten ja sopeutumistarpeiden myötä. On erityisen tärkeää vahvistaa maakunnallista ruokaketjua ennakoiden ja huolehtia sen elinvoimaisuuden edellytyksistä.
Toukokuussa 2024 käynnistyvässä, Valonian ja Pyhäjärvi-instituutin yhteisessä Lähempää lautaselle -hankkeessa paneudutaan siihen, että ruoantuottajat tarttuisivat paremmin julkisten hankintojen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja kehitetään heidän osaamistaan vastata julkisiin tarjouspyyntöihin toteuttamalla muun muassa dynaamiseen hankintamenettelyyn liittyvä pilotti yhteistyössä Kaarea Oy:n kanssa. Hankkeessa kehitetään myös julkisia ruokahankintoja tekevien henkilöiden osaamista sekä lisätään yhteistyötä sekä kehitetään toimintatapoja, jotta hankkijoiden vuoropuhelu alueen ruontuottajien ja jalostajien kanssa vahvistuisi.
Hankkeessa keskitytään toimitusvarmuuteen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, kysynnän ja tarjonnan kohtaamishaasteisiin sekä tilojen yhteistyömahdollisuuksiin ja siihen, miten nämä kaikki asiat vaikuttavat tulevaisuuden hankintoihin, kysyntään ja toimitusketjuihin. Toimenpiteet muodostavat ruoantuotannon tulevaisuuteen pureutuvan sarjan erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa muun muassa tuodaan yhteen hankkijoita (jalostajat, kauppa, julkiset hankkijat) ja tuottajia keskustelemaan yhdessä alueen ruoantuotannon muutoskestävyyden kasvattamisesta.
Hankkeen aikana toteutetaan myös markkinakartoitus alueen uusien tuotteiden markkinoista sekä tilataan Varsinais-Suomen ruokaketjun toimitusvarmuuteen sekä kysynnän ja tarjonnan haasteisiin pureutuva selvitys.
Hankkeen toteutusalueena on Varsinais-Suomi ja ensisijaisena kohderyhmänä alueen ruokaketjun toimijat: ruoan pientuottajat ja jalostajat sekä julkisia elintarvikehankintoja tekevät henkilöt. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat MTK Varsinais-Suomi ja Kaarea Oy.