RavinneVaikutus – Kohti tehokasta ja toteuttamiskelpoista ravinteiden kiertoa Suomen ruokajärjestelmässä – vaikutukset alueellisesti, arvoketjuissa sekä tilatasolla

Fosforin ja typen hukkaa tapahtuu ruokajärjestelmän kaikissa vaiheissa: alkutuotannosta ruoan kulutukseen ja edelleen jäte- ja jätevesihuoltoon. Tehoton ravinteiden käyttö aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja lisää riippuvuutta ulkoisista tuotantopanoksista. Lisäksi ravinteiden saatavuus on altis geopoliittisille riskeille ja hintavaihteluille, mikä luo epävarmuutta ja taloudellista riskiä koko ruokaketjuun. Viime vuosina on kartoitettu laajasti ratkaisuja ravinteiden tehokkaan käytön edistämiseen ja ravinteiden kierrätyksen lisäämistä on myös mallinnettu, mutta kokonaisvaltainen käsitys keinojen toteuttamiskelpoisuudesta ja vaikutuksista koko ruokajärjestelmän tasolla on puutteellinen. Käytettävissä olevat keinot voivat vaihdella arvoketjuissa tuotantosuunnittain sekä alueellisesti.

RavinneVaikutus-hankkeessa tuotetaan olemassa olevaa systeemimallinnustyökalua (ENVIMATfood) hyödyntäen koko suomalaisen ruokajärjestelmän ravinnevirrat ja aiheutuvat ravinnehukat järjestelmän eri tasoilla.

RavinneVaikutus – hanke antaa vastauksia ravinteiden käytön tehostamistoimenpiteiden vaikutuksista huoltovarmuuteen, talouteen ja ympäristöön koko yhteiskunnan tasolla mahdollistaen lisäksi alueellisen sekä tuotantosuunnittaisen tarkastelun sekä huomioiden kytkennät energian tuotantoon ja kierrätysravinteiden turvallisuuteen ja toimien toteuttamiskelpoisuuteen.

RavinneVaikutus-hanketta rahoittaa Maa-ja metsätalousministeriö Food 2.0 ohjelman kautta 1.11.2025-31.10.2029. Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus (Syke), muita toteuttajia ovat Pyhäjärvi-instituutti (PJI) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) Biotalousinstituutti.