Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa, Framtidens Matkedjor i Egentliga Finland (TuRVa)

Ruokasektorin toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Elintarvikkeita jalostavia yrityksiä oli Varsinais-Suomessa vuonna 2023 vain 233, kun vuonna 2020 niitä oli vielä 321. Ruokasektorin yritysten kehittäminen perustuu lähitulevaisuudessa uusiutumiseen ja muutosvalmiuden lisäämiseen, innovaatiokyvyn edistämiseen, kumppanuuksien luomiseen sekä niiden laajamittaisempaan hyödyntämiseen, unohtamatta digitaalisuuden ja tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Kestävän ruokasektorin yritystoiminnan tukeminen ja tiedon tuottaminen sekä yritysten osaamisen lisääminen näistä teemoista on elintärkeää koko alan tulevaisuudelle.

Aiemmassa Tulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa -hankkeessamme tehtyjen yrityshaastatteluiden avulla saatiin tärkeää tietoa ruokasektorin yritysten kehittämistarpeista ja -toiveista Varsinais-Suomessa. Tärkeimpinä kehittämistarpeina elintarvikealan yritykset näkivät myynnin ja markkinoinnin kehittämisen sekä osaavan työvoiman saatavuusongelmat. Alan houkuttelevuuden lisääminen ja oppilaitosyhteistyön tiivistäminen on keskeistä tulevaisuuden osaajien saamiseksi alalle.

Hankkeen pääkohderyhmä ovat varsinaissuomalaiset ruokasektorin yritykset eli Annex I-tuotteita eli maataloustuotteita jalostavat yritykset sekä Non-Annex I –tuotteita eli elintarvikkeita valmistavat yritykset maaseutualueella. Lisäksi kohderyhmänä ovat kaupalliset b2b-jakelukanavat, julkinen ruokapalvelu ja muut ammattikeittiöt ja maakunnan koulut ja oppilaitokset.

Päätavoitteena on lisätä varsinaissuomalaisten ruokasektoriyritysten uusiutumis- ja sopeutumiskykyä toimintaympäristön muutoksiin, tukea kestävän ruokasektorin kehittymistä sekä varmistaa ruokasektorin yritysten kilpailukyvyn säilyminen myös tulevaisuudessa.

Hankkeen toimenpiteet jaetaan viiteen työpakettiin:

1. Jalostusasteen nosto ja tuotekehitys
2. Oppilaitosyhteistyön tiivistäminen
3. Ammattikeittiöiden älykkäät ja kestävät toimitusketjut
4. Ruokamatkailu tutuksi ja tuotteeksi
5. Vastuullisuutta ja tekoälyä ruokaketjuihin

Hanketta koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Osatoteuttajat ovat Ukipolis, Yrityssalo, Kemiönsaaren kunta ja Novida.