Pyhäjärvi-instituutti järjesti 8.1.-15.2.2025 reseptikilpailun uusille innovatiivisille kiertotalousajattelun mukaisille hävikkiruoka-resepteille osana Ce4Re-hanketta.
Kilpailuun haettiin reseptejä, jotka käyttävät innovatiivisesti ja kiertotalousajattelun mukaisesti jotakin seuraavasta kahdestatoista raaka-aineesta, niiden ylijäämästä tai hävikistä: peruna, porkkana, punajuuri, sipuli, omena, lehtisalaatti, kurkku, tomaatti, leipä, kana, sianliha tai kala. Nämä raaka-aineet valittiin hankkeessa suomalaisten, ruotsalaisten ja latvialaisten ravintoloiden kanssa tehdyistä haastatteluista sen pohjalta, että niitä käytetään alueen ravintolaympäristöissä eniten ja niissä on paras potentiaali innovatiivisiin kiertotalousajattelun mukaisiin hävikkiruoka-resepteihin.
Kilpailuun lähetetyistä resepteistä kaksi valikoitiin voittajiksi: Anniina Lapinkasken Porkkanafalafelit ja Benjamin Tillqvistin Kuhan siivet.
Reseptit arvioi tuomaristo, johon kuuluivat Simo Reijonsaari (Pooki Foods) ja Olli Takanen (Perho PRO). Tuomaristo kehui, että palkituissa resepteissä oli uutta ajatusta ja ideaa. Ennen kaikkea hävikki oli huomioitu niissä hyvin ja uudella tavalla. Molemmat olivat myös hyvin skaalattavissa isompaan mittakaavaan.
Kuva: Kuhan siivet, kuvaaja Benjamin Tillqvist
Voittajareseptien kirjoittajat palkitaan BioProffan biokeruuastioilla.
Reseptejä haettiin osana Ce4Re-hankkeen Itämeren alueen ravintola-alan ja ruokapalvelujen ammattilaisille kehitettävää kiertotalousratkaisujen työkalupakkia. Kilpailuun lähetetyt ruokareseptit lisätään julkiseen digitaaliseen ruokalistasuunnittelun reseptipankkiin, joka tulee olemaan vapaasti käytettävissä.
Lue lisää Ce4Re-hankkeesta: https://pyhajarvi-instituutti.fi/hanke/ce4re/