KILPAILU: Lähetä meille hävikkiruoka-reseptisi!

Kilpailu järjestetään 8.1.-8.2.2025.

Kutsumme mukaan kaikki ruoanlaitosta kiinnostuneet ruoka-alan ammattilaisista opiskelijoihin ja innokkaihin kotikokkeihin saakka! Etsimme innovatiivisia uusia kiertotalousajattelun mukaisia hävikkiruoka-reseptejä lisättäväksi ilmaiseen reseptipankkiin.

Palkitsemme kaksi parasta ruokareseptiä BioProffan biokeruuastioilla! Kilpailureseptit arvioi tuomaristo, johon kuuluu keittiömestari Simo Reijonsaari, CEO Pooki Foods ja kouluttaja Olli Takanen, Perho PRO.

Ohjeet osallistumiseen

Lähetä reseptisi meille käyttäen seuraavaa kilpailulomaketta 8.2.2025 mennessä: https://forms.gle/jRirCQv1PT5oq7zP8

Voit lähettää kilpailuun niin monta reseptiä kuin haluat. 

Kilpailuun haetaan reseptejä, jotka käyttävät jotakin seuraavasta kahdestatoista raaka-aineesta, niiden ylijäämästä tai hävikistä:

  • peruna
  • porkkana
  • punajuuri
  • sipuli
  • omena
  • lehtisalaatti
  • kurkku
  • tomaatti
  • leipä
  • kana
  • sianliha
  • kala

Nämä raaka-aineet valittiin hankkeessa suomalaisten, ruotsalaisten ja latvialaisten ravintoloiden kanssa tehdyistä haastatteluista sen pohjalta, että niitä käytetään eniten ja niissä on paras potentiaali innovatiivisiin kiertotalousajattelun mukaisiin hävikkiruoka-resepteihin.

Onko sinulla resepti, jossa hyödynnetään joitain tai kaikkia osia jostakin kahdestatoista ainesosastamme? Jaa reseptisi kanssamme!

Mitkä ovat kriteerit, joiden mukaan parhaat reseptit palkitaan?

Etsimme ennen kaikkea reseptejä, jotka käyttävät jotakin tai joitakin kahdestatoista listatusta raaka-aineesta innovatiivisesti. Ne ottavat huomioon raaka-aineen mahdollisimman laajan hyödyntämisen tai uudenlaisen käyttötavan, herkullista makua unohtamatta.

Mitä ovat hävikkiruoka-reseptit?

Hävikkiruoka tarkoittaa syömäkelpoista ruokaa, joka on päätymässä tai päätynyt turhaan roskikseen tai biojätteeksi. Ajattelua voidaan soveltaa myös reseptikehitykseen, jolloin ruoanlaiton raaka-aineet, hävikki ja ylijäämä hyödynnetään mahdollisimman laajasti. 

Esimerkiksi perunoista voi jäädä yleisesti käytettyjen osien lisäksi hävikkinä erilaisia sivutuotteita (perunankuoret, maltoinen keitinvesi) tai ylijäämää (keitetyt perunat, perunamuussi), joita voidaan käyttää edelleen uudenlaisissa resepteissä.

Lisätietoja

Reseptejä haetaan osana Ce4Re-hankkeen Itämeren alueen ravintola-alan ja ruokapalvelujen ammattilaisille kehitettävää kiertotalousratkaisujen työkalupakkia. Kilpailuun lähetettävistä ruokaresepteistä kootaan julkinen reseptipankki, joka tulee olemaan vapaasti käytettävissä. Reseptin lähettäjän suostumuksella lähettäjän nimi tai hänen edustama taho voidaan julkaista reseptin kohdalla. 

Kilpailuun liittyvät kysymykset ja lisätiedot:
Ellinoora Havaste, ellinoora.havaste[at]pji.fi
Pyhäjärvi-instituutti

EU Central Baltic Programme -rahoitteinen Ce4Re-projekti edistää siirtymistä kiertotalouteen kehittämällä yhteisiä, helppokäyttöisiä ja edullisia ratkaisuja ravintoloihin. Se lisää ravintoloiden ja ruokapalvelujen tietämystä ja osaamista kiertotaloudesta. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulu, EkoMatCentrum (Ruotsi), Pyhäjärvi-instituutti ja Vidzemen suunnittelualue (Latvia).