Ruokaketjun tulevaisuus työn alla – uusi hanke vauhdittaa yritysten kehitystä Varsinais-Suomessa

Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa, Framtidens Matkedjor i Egentliga Finland -hanke järjesti aloitusseminaarin maanantaina 27. tammikuuta 2025 Salossa IoT Campuksella.

Suuret muutokset kohdistuvat ruokasektorin toimintaympäristöön. Varsinais-Suomessa muutoksiin varaudutaan nyt kunnianhimoisilla kehittämistoimilla, joita ohjaa uusi alueellinen yhteistyöhanke.


Tilaisuuden avasivat ja juonsivat Yrityssalon Henna Kyyrä ja Kemiönsaaren kunnan Ida Lindroos.

Aloitusseminaarissa tutustuttiin menestystuotteisiin ja lähitulevaisuuden näkymiin

Lähitulevaisuuden haasteisiin pureuduttiin hankkeen aloitusseminaarissa ensin menestyvän tuotteen askelmerkkien ja yritystarinoiden kautta.

Keynote-puhujana toiminut Foodwest Oy:n tutkimusjohtaja Suvi Luoma puhui siitä, minkälaisia askeleita on otettava oman elintarviketuote-idean muuttamiseksi kaupallisesti onnistuneeksi tuotteeksi. Suomalainen menestysresepti -kilpailussakin tuomaroiva Luoma kehotti muun muassa hiomaan kristallinkirkkaan tuotekonseptin ja tarinan kirjalliseen muotoon heti kehittämispolun alussa, sekä rohkeasti osallistamaan muita ihmisiä tuotekehitykseen eikä mennä pelkästään oman näkemyksen varassa.

Yritystarinat kuultiin Herkkä Snacksin tofunkaltainen-härkäpapuvalmisteesta tuotekehityksestä vastaavalta Janne Suomelta sekä Munaxin innovatiivisista kananmunatuotteista, kuten valkuaista sisältävästä MunSmoothiesta, toimitusjohtaja Matti Nyforsilta.

Seminaarin myöhemmässä osuudessa Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Kirsi Viljanen kertoi vuoden 2025 ruokatrendeistä monien eri lähteiden ennusteiden ja analyysien valossa: nousussa ovat muun muassa elämyksellisyys, terveys ja fuusiokeittiö. Suuria haasteita tuo taas ostovoiman heikkeneminen ja kuluttajien siirtyminen kaupan omien halvempien merkkien suosintaan.

Tilaisuuden päätöspuheenvuoron piti Pyhäjärvi-instituutin sisältöjohtaja Marko Jori, joka puhui intohimoisesti paikallisen ruoan puolesta. Jori peräänkuulutti sen tärkeyttä, että paikallisen ruoan tuottajat ja ruokasektoria kehittävät tahot etsivät uusia keinoja ja kanavia saada lähiruokaa kuluttajien ostoskoriin kaupoissa ja niiden ulkopuolella, ilman välikäsiä.

Iltapäivätilaisuuteen osallistui 34 henkilöä ja sen aikana tarjoiltiin lähituottajien tuotteista valmistettuja suolaisia ja makeita piirakoita.


Seminaarin puheenvuorojen välissä osallistujat ja hankkeen toimijat suunnittelivat yhteistä tulevaa toimintaa ideatorilla.

Hankkeen taustalla mittava selvitystyö

Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa, Framtidens Matkedjor i Egentliga Finland -hankkeen kehittämistoimet tulevat keskittymään yritysten uusiutumiseen ja muutosvalmiuden lisäämiseen, kumppanuuksien luomiseen ja niiden laajamittaiseen hyödyntämiseen sekä digitaalisuuden ja tekoälyn käyttöön.

– Tätä työtä ohjaa vahvasti paitsi viimeaikaiset toimintaympäristön muutokset, kuten ilmastonmuutoksen tuomat haasteet, niin myös vuonna 2023 tekemämme mittava selvitys, jota varten haastattelimme 165 ruokasektorin yritystä eri puolilta Varsinais-Suomea heidän kehittämistarpeistaan ja toiveistaan, kertoo Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Mervi Louhivaara.

Koko maakunnan kattavaa hanketta koordinoi Pyhäjärvi-instituutti ja sen osatoteuttajat ovat Ukipolis, Yrityssalo, Kemiönsaaren kunta ja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novida. Hanke jatkuu syksyyn 2026 saakka ja sitä rahoittaa Euroopan maaseuturahasto 2023-2027.

Kevään tulevissa tapahtumissa muun muassa oppilaitosyhteistyötä, tekoälyä ja tuotekehitystä

Yhteistyöhanke järjestää heti keväällä 2025 paljon kaikille avoimia tapahtumia verkostoitumisen, yritystoiminnan kehittämisen ja uuden tiedon jakamisen parissa.

Uudessakaupungissa järjestetään 7.2. aamukahvitilaisuus, jossa esitellään oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksia yrityksille.

Salossa järjestetään kolme työpajaa tuotekehityksen, pakkausratkaisujen ja tuotteen viimeistelyn parissa 27.2., 12.3. ja 9.4.

Vuoden 2025 Ruokayrittäjän talvipäivät järjestetään tällä kertaa Pöytyällä 6.-7.3.

Kemiönsaaressa järjestetään artesaaniruoan SM-kilpailujen sparraustapahtuma 11.3.

Raisiossa perehdytään ammattikeittiöiden toimitusketjuihin 20.3.

Hankkeen toimenpiteitä, tapahtumia ja tuloksia voi seurata helpoiten uutiskirjeen kautta.

 

Lue lisää hankkeesta: https://pyhajarvi-instituutti.fi/hanke/tulevaisuuden-ruokaketjut-varsinais-suomessa-framtidens-matkedjor-i-egentliga-finland-turva/

Elintarvikealan uutiskirje Varsinais-Suomessa postituslista: https://link.webropol.com/s/uutiskirje-vs-elintarvike