Satakuntalaisten ja varsinaissuomalaisten tilojen broilerintuotantoa kehitetään uuden hankkeen avulla

Lounaissuomalaisen vastuullisen ja bioturvallisen broilerin kasvatustavan kehittäminen -hanke (TipuRA), jota toteuttavat Pyhäjärvi-instituutti ja HK Foods Finland Oy, jatkuu vuoteen 2027 saakka.

Hankkeen päätavoitteena on turvata kannattava ja kasvava broilerinlihan tuotanto lounaissuomalaisilla broilereita kasvattavilla HKFoods Finland Oy:n sopimustiloilla. Alueen broileriketjun edelläkävijyyttä tuetaan uudistamalla mallikonsepteja ja kasvatustapoja, joilla varmistetaan lintujen hyvinvointi koko kasvatuksen aikana.

Hankkeen toimissa keskitytään erilaisten teknisten ratkaisujen ja kapasiteettien kehittämiseen sekä bioturvan ja toimintavarmuuden vahvistamiseen tiloilla.

Sopimustiloille laaditaan omat kehittämissuunnitelmat ja vahvistetaan niiden bioturvallisuutta

Hankkeelle palkattu asiantuntija Heikki Olenius, rakennusinsinööri ja diplomi-insinööri (LVI), tulee hankkeen aikana käymään jokaisella alueen sopimustilalla. Yhdessä yrittäjän kanssa käydään läpi kasvattamoiden ilmanvaihtolaitteet ja -kapasiteetit ja tarvittaessa laaditaan kasvatushallille kehittämissuunnitelma.

Bioturvallisuuden korkean tason ylläpito ja vahvistaminen tiloilla auttaa vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Hankkeessa toteutetaan tilakokonaisuuksien bioturvatarkastus ja tuotetaan sen avulla tilakohtaiset toimenpide-ehdotukset sekä bioturvallisuuden hallintaohjelma, joka auditoidaan tiloilla jatkossa vuosittain.

Parhaat yhteiset käytännöt kasvattamoille

Hankkeessa päivitetään uusien kasvatushallien mallikonseptit käymällä läpi konseptien mukaiset rakentamisohjeet. Ohjeet sisältävät muun muassa ilmanvaihto- ja lämmityskapasiteetit, ruokinta- ja juomalaitteet sekä bioturvan. Parhailla käytännöillä edistetään myös työhyvinvointia ja jaksamista tiloilla.

Kartoitusta ja koulutuksia liittyen turvallisuuteen

Sopimustilojen kanssa kartoitetaan myös poikkeamien hallintaa ja tilakohtaista turvallisuutta. Kartoituksen tuloksia hyödynnetään koulutusmateriaalina infotilaisuuksissa, joiden aiheina ovat muun muassa kyber- ja sähköturvallisuus kasvattamoissa sekä huoltovarmuuteen vaikuttavat ominaisuudet.

Yhteensä hankkeessa järjestetään 11 erilaista infotilaisuutta, joissa keskitytään toimenpiteiden kokemuksiin ja tuloksiin.

Hankkeen rahoitus ja ohjausryhmän toiminta

Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan maaseuturahastosta Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten kautta. Hankkeen toimia ja toteutusta tukee ohjausryhmä, jossa on vahva tuottajaedustus molemmista maakunnista mukana. Tuottajien käytännön osaaminen ja arjen kokemukset ovat arvokas lisä kehittämistoimien suunnittelussa ja niiden toimivuuden arvioinneissa.

 

Lisätietoja:

Marko Jori, Pyhäjärvi-instituutti
+358 50 380 1621, marko.jori@pji.fi

Jarmo Seikola, HKFoods Finland Oy
+358 40 527 0339, jarmo.seikola@hkfoods.fi

 

HKFoods logo