- This event has passed.
Retki jatkuvan kasvatuksen hakkuualueelle Oripäähän
14.3.2024 | 13:30 - 15:30
Oletko kiinnostunut hakkuutavoista, joilla metsä voidaan säilyttää puustoisena? Entä pohdituttaako sinua metsätalouden vesistövaikutukset? Oripäässä pääset tutustumaan tarkemmin näihin aiheisiin. Paikalla on myös asiantuntijoita, joille voit esittää kysymyksiä.
Tervetuloa tutustumaan jatkuvaan kasvatukseen sekä metsätalouden vesienhallintaan ja -suojeluun! Tapahtuman aikana tutustumme Oripään kunnan metsään, jossa toteutetaan jatkuvan kasvatuksen mukaisia poiminta- ja pienaukkohakkuita yhteistyössä VesiKestävä-hankkeen, Oripään kunnan, Metsänhoitoyhdistys Loimijoen ja Metsä Groupin kanssa.
Tilaisuuden aikana saat vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
• Miksi metsätalouden vesienhallinta ja -suojelu on tärkeää?
• Mitä tarkoittaa jatkuva kasvatus?
• Minne jatkuva kasvatus soveltuu?
• Millaisia haasteita on jatkuvassa kasvatuksessa?
Varaudu päivään säänmukaisella vaatetuksella ja maastokelpoisilla kengillä. Maastossa liikumme noin kilometrin verran.
Tilaisuus on maksuton ja paikan päällä on kahvitarjoilu!
Ilmoittaudu ajoissa, paikkoja on rajoitetusti. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä, mistä tulet linja-auton kyytiin. Kohteelle on yhteiskuljetus linja-autolla seuraavaa reittiä: Eurajoki-Rauma-Eura-Säkylä-Virttaa-Oripää. Eurajoelta lähtö klo 12. Ilmoittautuminen 11.3. mennessä tästä linkistä: https://www.lyyti.fi/reg/Retki_jatkuvan_kasvatuksen_hakkuualueelle_Oripaahan_9243
Huomioithan, että kohteella ei ole parkkitilaa henkilöautoille, joten saapuminen kohteelle tapahtuu vain linja-autolla. Haluamme, että mahdollisimman monella on mahdollisuus osallistua tapahtumaan. Jos et pääsekään osallistumaan, niin muista peruuttaa ilmoittautuminen tai ilmoita siitä meille.
Tietoisku:
Jatkuvalla kasvatuksella voidaan vähentää vesistökuormitusta, lisätä virkistyskäyttöä ja vaikuttaa maisemaan.
Jatkuvassa kasvatuksessa metsä pysyy puustoisena. Haihduttava puusto pitää pohjaveden pinnan riittävän alhaalla, jolloin kunnostusojituksen tarve vähenee tai poistuu. Tällöin vähennetään merkittävästi vesistöjä rehevöittävää ravinne- ja kiintoainekuormitusta. Parhaat edellytykset jatkuvaan kasvatukseen on kohteilla, joissa puustoa on valmiiksi useissa jaksoissa taimista tukkipuihin. Vaihtelevan ja monipuolisen puustorakenteen ylläpitämiseksi käytetään monia erilaisia hakkuutapoja: harvennusta, poiminta-, pienaukko- ja kaistalehakkuita sekä siemenpuu-, suojuspuu ja ylispuuhakkuita.
Tilaisuus järjestetään osana Ympäristökestävyyttä metsätalouden vesienhallinnalla – VesiKestävä -hanketta, jota toteuttavat Suomen metsäkeskus, Pyhäjärvi-instituutti ja Satakunnan ammattikorkeakoulu. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.
Lisätietoja: Elli Peltovirta, projektipäällikkö, Suomen metsäkeskus
puh. 050 594 1608, sähköposti: elli.peltovirta@metsakeskus.fi