Ohjelmatyöllä jatkuvuutta toiminnalle
Alkutuotannon kasvu- ja vastuullisuusohjelma käynnistää vahvan alueellisen yhteistyön elintarvikeketjussa
Lounais-Suomi on merkittävä ruoantuotantoalue. Pyhäjärvi-instituuttisäätiö, useat satakuntalaiset elintarvikealan yritykset ja kunnat ovat tehneet sopimuksen alkutuotannon kasvu- ja vastuullisuusohjelman käynnistämisestä. Tavoitteena on lisätä syvyyttä ja vaikuttavuutta alkutuotannon ja koko elintarvikeketjun tutkimukseen ja kehittämiseen. Toiminnassa keskitytään mm. hiilineutraaliin tuotantoon, tuotannon sivuvirtojen hyödyntämiseen, peltojen kasvukuntoon, bioturvaan, keinoälyyn maatilojen toiminnassa ja eläinten hyvinvoinnissa sekä kalatalouteen. Lisäksi panostetaan elintarviketeollisuuden ja uusien liiketoimintojen kehittämiseen. Kotimainen ruokaturva, huoltovarmuus ja viestintä ovat myös toiminnan keskiössä.
Koko vesistöalue vapaaehtoisen suojelun piirissä
Pyhäjärvi-instituutti koordinoi kahta erillistä suojeluohjelmaa, jotka yhdessä varmistavat koko Eurajoen vesistöalueen suojelutyön rahoituksen. Molempien ohjelmien tavoitteena on mm. turvata veden laatua ja virkistyskäyttömahdollisuuksia, vähentää vesistöön kohdistuvaa ulkoista kuormitusta, lisätä ympäristötietoisuutta ja edistää kalataloutta.
Pyhäjärven suojeluohjelma on tehnyt suojelutyötä jo vuodesta 1995, kun teollisuuden, kuntien ja järjestöjen muodostama Pyhäjärven suojelurahasto perustettiin. Suojeluohjelman toiminta-alueena on Säkylän Pyhäjärvi ja sen valuma-alue. Suojeluohjelma kokoaa eri toimijoiden osaamisen valuma-alue-, kalastus-, asukas- ja tutkimustyöryhmiin. Lue lisää Pyhäjärven suojeluohjelman toiminnasta: www.pyhajarvensuojelu.net
JOKIohjelman ovat perustaneet alueen kunnat ja yritykset vuonna 2017. Sen toimialueena on Säkylän Pyhäjärven alapuolinen Eurajoen vesistöalue mukaan lukien Eurajokeen laskevat uomat ja järvet. Lue lisää JOKIohjelman toiminnasta: www.jokiohjelma.fi