Salmonellavapauden merkitys kotimaisessa broilerituotannossa -tilaisuus kokosi yhteen lähes 70 broilerituotantoketjun toimijaa

Suomalaisen kotieläintuotannon salmonellavapaus hakee vertaistaan! Keskiviikkona 9.4.2025 järjestetty Salmonellavapauden merkitys kotimaisessa broilerituotannossa -tilaisuus kokosi yhteen 68 broilerituottajaa ja tuotantoketjun toimijaa Huittisten Risto Ryti -saliin.

Salmonellan torjumisella on pitkät perinteet suomalaisessa ruokaketjussa. Eläinten terveys ETT ry:n toiminnanjohtaja Ina Toppari kertoi Vastuuki -hankkeen puheenvuoron alussa, että salmonellaa on torjuttu Suomessa jo 1950-luvulta lähtien. Koska torjunnan avulla saavutettu hyvä tautitilanne haluttiin säilyttää myös Euroopan unioniin liittymisen jälkeen, otettiin kansallinen salmonellavalvontaohjelma käyttöön Suomessa vuonna 1995.

Kyseiseen valvontaohjelmaan viittasi myös zoonoosiepidemiologian dosentti ja ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne, joka käsitteli salmonellan vastustamisen merkitystä kansanterveyden näkökulmasta. Hän mainitsi kansallisen salmonellavalvontaohjelman tavoitteena olevan alhainen (tuotantoeläimet < 1 %, niistä saadut elintarvikkeet < 0,5 %) salmonellan esiintyminen. Samalla ohjelma mahdollistaa Suomelle oikeuden vaatia salmonellatutkimuksia maahantuotavalta sian-, naudan- ja siipikarjanlihalta sekä kananmunilta ennen maahantuontia.

Rimhanen-Finnen esittelemistä tilastoista kävi ilmi, että valtaosa Suomessa todetuista salmonellatartunnoista on matkustamiseen liittyviä ja yleisin tunnistettu salmonellaepidemian lähde on ulkomailta peräisin oleva elintarvike tai raaka-aine. Siksi salmonellatartuntojen määrässä nähtiin laskua korona-aikana.

Ruokaviraston Eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksikön yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu muistutti tuottajia aktiivisen torjunnan, ennaltaehkäisyn ja tautisuojauksen merkityksestä salmonellan torjumisessa. Tautisuojaukseen ja tuotantohygieniaan liittyvät tekijät käydään läpi myös kunnaneläinlääkärin tekemillä säännöllisillä tarkastuskäynneillä, jotka ovat osa viranomaisen tekemää salmonellavalvontaa.

Näiden asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi tilaisuudessa kuultiin näkökulma syksyllä 2024 broilerituotantoa koskettaneesta salmonellatapauksesta sekä tuottajapuheenvuoro salmonellatartunnan kokeneelta broileritilalta.

Salmonellaan liittyvien asioiden läpikäynti synnytti yleisössä keskustelua siitä, että kotimaisten elintarvikkeiden salmonellavapaus ja sen merkitys pitäisi tuoda jatkossa vahvemmin esiin. Koska salmonellainfektioilla on merkittävät kansanterveydelliset ja -taloudelliset vaikutukset, koskettavat ne koko yhteiskuntaa.

Tilaisuus järjestettiin osana Pyhäjärvi-instituutin Broileritilojen liiketoiminta- ja johtamisosaaminen -hanketta. Järjestämisessä tehtiin yhteistyötä ETT ry:n Vastuuki -hankeen kanssa

Teksti ja kuva: Vilhelmiina Karvo