Koulutushankkeen tavoitteena on nostaa satakuntalaisten ja varsinaissuomalaisten broileritilojen talous- ja johtamisosaamista, niin, että tiloilla olisi riittävä osaaminen kannattavan tuotannon ja tilan johtamisen osa-alueilla ennen tulevien vuosien kehittämis- ja investointitoimien suunnittelua sekä toteutusta.
Hanke jakautuu tavoitteidensa mukaisesti kahteen toimenpidekokonaisuuteen, jotka ovat
- Siipikarjatilojen tunnuslukujen ymmärryksen parantaminen
- Tilojen johtamisen ja johtamismenetelmien parantaminen
Tunnuslukuihin liittyvän toimenpidekokonaisuuden aikana käydään lävitse, miten tilan kannattavuutta tulisi mitata ja talouden tunnuslukuja tulkita. Lisäksi paneudutaan siihen, miten tilan omat tuotantotulokset vaikuttavat taloudelliseen onnistumiseen ja miten näitä tuloksia voitaisiin parantaa.
Johtamisen toimenpidekokonaisuudessa syvennytään puolestaan sekä ihmisten että koko liiketoiminnan johtamiseen. Hankkeen aikana aihetta käsitellään muun muassa itsensä johtamisen ja hyvinvoinnin, työnantajan toimimisen sekä riskien hallinnan ja varautumisen näkökulmista.
Hankkeen toteutustapoina tullaan käyttämään koulutuspäiviä, pienryhmätoimintaa, webinaareja ja case-tyyppisiä laskelmia. Toteutuksessa pyritään huomioimaan osallistujien toiveet ja tarpeet aihealueisiin liittyen.
Edellä esiteltyjen toimenpiteiden avulla halutaan varmistaa, että kohderyhmän broileritiloilla olisi jatkossa paremmat mahdollisuudet tilan talouteen ja johtamiseen liittyvien kehittämiskohteiden tunnistamiseen sekä siten myös toimialan kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseen. Kannattavuuden nosto mahdollistaa lähivuosien investointien käynnistämisen sekä siipikarjanlihan omavaraisuuden turvaamisen haastavassa markkinatilanteessa.
Hankkeen päätoteuttajana toimii Pyhäjärvi-instituutti ja yhteistyötahona HKFoods Finland Oy.
Tulevat tilaisuudet
Tervetuloa Broileritilojen liiketoiminta- ja johtamisosaaminen -hankkeen koulutustilaisuuteen Huittisten kaupungintalon valtuustosaliin torstaina 30.1.2025 klo 12.30–16 (Risto Rytin katu 36, 32700 Huittinen).
Tilaisuudessa käydään läpi broileritilojen keskeisiä tunnuslukuja sekä keinoja niiden analysointiin ja vertailuun. Puhujina tilaisuudessa ovat Juha Levonen, Marjut Lehtinen, Eija Talvio ja Vilhelmiina Karvo, jotka käsittelevät aihetta seuraavien kysymysten kautta:
- Mitä broileritilan eri tunnusluvut tarkoittavat ja pitävät sisällään?
- Miten ne vaikuttavat teuraserän taloudelliseen onnistumiseen?
- Mitkä tekijät vaikuttavat rehuhyötysuhteeseen?
- Millä keinoilla tuottaja pystyy vähentämään hävikin syntyä ja teurashylkäysten määrää?
Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen kahvitarjoiluja varten. Ilmoittautumiset tilaisuuteen ti 21.1. mennessä tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/719E74CE0D4B67CB
Tervetuloa!