Järjestimme tiistaina 10. kesäkuuta Helsingin yliopiston Tiedekulmassa työpajatilaisuuden ”Pienet osaamiskokonaisuudet ja osaamisdata”. Kyseessä oli MASTERY – Micro credentials reliability unleashing green economy -hankkeen tilaisuus, jonka tarkoituksena oli keskustella koulutuspolitiikkaa varten koottavista menetelmistä ja suosituksista liittyen pieniin osaamiskokonaisuuksiin ja niiden osaamisdataan. Tilaisuuteen osallistui alan asiantuntijoita digitaalisen osaamisen sekä ammatillisen opetuksen puolelta.
Aiheeseen johdattivat kolme asiantuntijapuheenvuoroa. Pekka Maijala Pyhäjärvi-instituutista avasi tilaisuuden kertomalla MASTERY-hankkeen polusta pienten osaamiskokonaisuuksien kehitystyössä tähän mennessä. Satu Nygård Opetushallituksesta esitteli pienten osaamiskokonaisuuksien tilaa ammatillisessa koulutuksessa Suomessa ja Touko Apajalahti Teknologiateollisuus ry:stä avasi osaamisdatan tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille.
Työpaja antoi lisää eväitä suomalaisen koulutusmallin kehitystyöhön ja politiikkasuositusten hiomiseen myös laajemmin eurooppalaisten käytäntöjen yhtenäistämispyrkimyksissä. Työpajassa keskeinen näkemys oli, että erityisesti rahoituksen roolilla on suuri merkitys sen osalta, että pieniä osaamiskokonaisuuksia voidaan paremmin hyödyntää Suomessa. Esiin nousi myös verkostoitumisen ja kokemusten jakamisen tärkeys, viestintä, opettajien osaaminen ja osaamiskokonaisuuksien helppo löydettävyys. Monipuoliset näkemykset aiheesta ovat elintärkeitä EU:n talouden avainalojen osaamisen muovaamisessa kohti tulevaa.
MASTERY – Micro credentials reliability unleashing green economy -hanke on Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman osarahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus